Biblioteca Franceză din Galați, o instituție unică în spațiul cultural al regiunii noastre, are nevoie de sprijin pentru a-și înlocui centrala termică. Clădirile bibliotecii au fost izolate recent, cu ajutorul unui sponsor, dar, pentru o eficiență cât mai mare și o factură cât mai mică, instituția are nevoie şi de o centrală nouă.
Pentru fiecare dintre noi, relația cu limbile străine și cu cărțile care ne-au ajutat să le învățăm este diferită. În ceea ce mă privește, două instituții mi-au marcat definitiv existența și, în final, cariera. Una este Biblioteca Județeană "V.A. Urechia", unde am devorat, copil şi adolescent fiind, tot ce însemna carte la acea vreme, iar cealaltă, apărută în anul 2000, când eu abia îmi începusem cariera de jurnalist, este Biblioteca Franceză din Galaţi, a cărei fondatoare, profesoara de limba franceză Anca Mihăilescu, a fost responsabilă pentru o nouă încredere în mine ca vorbitor al limbii lui Voltaire, pe care nu o mai folosisem din studenţie. Personal, am avut un mare noroc de nişte profesori magici de limbi străine, pentru toate cele trei pe care le-am studiat: germană - Maria Ioiţescu, Maria Turtă, Lenke Benedek, engleză - Cornelia Zăinescu, Angela Brînză, Petru Iamandi, Delia Andrei, franceză - Aurora Spânu, Iuliana Mosor, Mihai Taşcă, Maria Veduţă, Mihaela Dumitriu, Nicolae Taftă şi, cum spuneam, doamna Anca Mihăilescu, sufletul Bibliotecii Franceze. Sunt convinsă că, pentru mulţi dintre copiii gălăţeni care astăzi studiază franceza şi engleza, întâlnirea cu lumea magică a cărţilor în limbi străine în care îi iniţiază profesoara Dorina Moisă, directoarea Bibliotecii Franceze, este la fel de semnificativă. Recent, interesul pentru limba franceză a crescut, în contextul european actual. ”Franceza, care a fost mereu o limbă importantă pentru români, a devenit şi mai apreciată după Brexit şi din ce în ce mai mulţi tineri aleg să studieze în Franţa, frecventând, aşadar, biblioteca şi cursurile organizate aici”, ne spune directoarea Bibliotecii Franceze.
Foto:
1. Clădirile Bibliotecii Franceze au fost izolate termic
2. Mini galeria de artă vă aşteaptă să vă alegeţi nişte cadouri minunate de Crăciun
3. Prof. Dorina Moisă, printre cărţile din bibliotecă
Săptămâna trecută, într-o zi friguroasă de început de decembrie, Dorina Moisă şi Eric Baude, membru de câţiva ani al asociatiei Les Amis de la Bibliothèque Française Eugène Ionesco de Galați, mă aşteptau la o discuţie, ca între prieteni, despre dificultăţile cu care se confruntă biblioteca. Astfel, am aflat că, deşi are 17.000 de documente în franceză şi 1.000 în alte limbi, în principal engleză, resursele financiare ale instituţiei sunt puţine. Contribuţia asociaţiei franceze "Les Amis de la Bibliothèque Française Eugène Ionesco de Galatzi", care ajută biblioteca de 22 de ani, a scăzut, unii dintre membrii acesteia dispărând dintre noi, iar cei rămaşi fiind prea în vârstă. Donaţiile minime recomandate cititorilor, la înscriere, sunt şi ele foarte mici: 5 lei pentru pensionari şi elevi, 10 lei pentru studenţi, 20 de lei pentru angajaţi. Biblioteca organizează cursuri de limba franceză şi engleză pentru orice nivel, în limita locurilor disponibile, mai obţine fonduri din vânzarea de cărţi noi, în stare bună, în orice limbă, donate de cititori, din vânzarea de tablouri (lucrări donate de cititori sau de artişti sau o parte din banii rezultaţi din vânzări sunt donaţi de către artişti bibliotecii). Poate beneficia, potrivit legii, de cei 3,5 % din impozitul pe venit de la persoane fizice sau persoane juridice, precum şi de sponsorizări din partea persoanelor fizice sau din partea firmelor. Acum, nevoia cea mai urgentă este de o centrală nouă, care să permită bibliotecii să rămână deschisă în condiţii bune pe perioada iernii. Orice sprijin este apreciat, iar noi promitem să îl facem public, evident, dacă doriţi acest lucru. O puteţi contacta pe prof. Dorina Moisă pe mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau pe pagina de Facebook Bibliothèque Française Eugène Ionesco.