Cardurile cu ajutoarele pentru energie, cu declarație pe proprie răspundere

Cardurile cu ajutoarele pentru energie, cu declarație pe proprie răspundere
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Guvernul României a adoptat, în luna decembrie a anului trecut, OUG 166/2022, prin care a promis un ajutor financiar de 1.400 de lei către persoanele vulnerabile, pentru compensarea prețurilor la energie. Banii, acordați pe loc de consum sau gospodărie vulnerabilă, ar urma să fie primiți de beneficiari în două tranșe egale, în lunile februarie și septembrie.

Sprijinul de la Guvern, sub forma unui voucher, pe card, se acordă numai pentru achitarea datoriilor curente sau restante față de furnizorii de energie și nu pot fi folosite pentru altfel de plăți. În general, se „califică” pentru a primi acest ajutor pensionarii și persoanele cu handicap ale căror venituri lunare nu depășesc 2.000 de lei. Mai primesc sprijin familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, precum și familiile și persoanele singure cărora li s-a stabilit dreptul la venit minim garantat. Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 de lei.

Probleme birocratice apărute

Cum din birou problema se vede în alt mod decât de pe teren, au apărut imediat și problemele pentru aplicarea practică a ordonanței de urgență. Conform Hotnews, cea mai importantă este aceea că nu se pot identifica în mod corect beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar de 1.400 de lei. În multe situații, nu pot fi identificați coabitanții pentru un loc de consum. Fiecare dintre instituțiile cărora li s-a cerut informații are propria bază de date (ANAF, AJOFM-uri, AJPIS-uri, case județene de pensii, primării, oficii județene de pensii etc.), numai că aceste baze de date nu sunt încă interoperabile. Vechea poveste...

În alte situații, identificarea exactă a adresei beneficiarilor este îngreunată foarte mult de inexistența cartografierii exacte a rețelei de străzi, îndeosebi în mediul rural, unde sunt sate întregi care au străzi fără nume. Și în mediul urban se pot găsi străzi fără nume, dar și străzi cu nume identice în același oraș.

Și mai există și probleme în genul celei semnalate de ministrul Marcel Boloș în județul Teleorman, unde la aceeași adresă figurează că locuiesc 40.000 de persoane!

Soluțiile propuse de guvern

În aceste condiții, s-a găsit soluția salvatoare în cel mai pur stil românesc: încă o ordonanță de guvern, adoptată miercuri, care să completeze ordonanța de urgență dată cu doar o lună în urmă. Soluțiile propuse de Guvern sunt declarații pe propria răspundere date de potențialii beneficiari și colectarea acestora de către Poșta Română, conform notei de fundamentare. Astfel, lista de beneficiari va fi întocmită de Ministerul Muncii, care va utiliza o aplicație dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Ordonanța introduce declarația pe propria răspundere - document justificativ care atestă datele de identificare ale persoanelor și coabitanților care nu se regăsesc în baza de date a Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, conform notei de fundamentare a actului normativ.

Companiei Naționale Poșta Română i se încredințează cu titlu de exclusivitate prestarea serviciilor de emitere, tipărire, formare și condiționare a plicurilor conținând carduri de energie, certificate de validare a datoriilor și înștiințări privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate și distribuire prin trimitere de corespondență cu confirmare de primire, tipărirea, distribuirea si colectarea declarațiilor pe propria răspundere precum și efectuarea de plăți prin serviciul de mandat poștal de către beneficiarii de sprijin.

De asemenea, Poșta Română va trimite către asociațiile de proprietari sau de locatari certificatele de validare a datoriilor și instrucțiuni privind modul de completare a acestora, precum și înștiințări privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate.

Ordonanța introduce și noțiunea de „reședință”, alături de cea de „domiciliu”: „În cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulți beneficiari de sprijin, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, indiferent dacă acesta este sau nu titularul contractului de furnizare, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul sau reședința beneficiarului de sprijin, respectiv, cu adresa menționată în documentul care atestă încadrarea în una dintre categoriile de beneficiari prevăzute”.

Cum și când se plătesc banii

În consecință, cei 1.400 de lei pentru energie se vor acorda în două tranșe egale de câte 700 de lei, pentru fiecare loc de consum sau gospodărie vulnerabile. Prima tranșă se va da în februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2023. A doua tranșă se va acorda în septembrie 2021, pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023.

Din 16 ianuarie până în 1 februarie, se distribuie, către asociațiile de proprietari, scrisoarea prin care se prezintă metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor și modelul de certificat de validare a datoriei. În aceeași perioadă se distribuie declarațiile pe propria răspundere pentru cei care au domiciliul într-o zonă unde nu este întocmit nomenclatorul stradal. Între 1 și 15 februarie se vor distribui înștiințările pentru cei care sunt eliminați din liste, întrucât figurează împreună cu alți colocatari care duc media venitului peste cei 2.000 de lei.

Distribuirea cardurilor va începe pe 1 februarie, iar plata efectivă ar putea începe din 20 februarie, cel mai târziu de la 1 martie.

Citit 4282 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:30

2 comentarii

  • postat de Bobonica
    Vineri, 13 Ianuarie 2023 20:31
    86.127.156.***
    Parcă ar da din buzunarul l-or mama l-or de hoți rău ? de tot am ajuns asta se numește bătaie de joc să se bucure guvernanții de cardurile de energie
    0
    0
  • postat de Das
    Joi, 12 Ianuarie 2023 21:19
    89.137.224.***
    Auzi la ei..carduri pentru ajutor la energie...asa am ajuns?! Ceausescu va impusca daca mai traia si faceati asta...e gaz in tara asta si electricitate de nu ai ce face cu ea si astia ne umilesc in halul asta cu carduri cand orice om din tara asta ar trebui sa isi permita sa plateasca caldura si cur
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.