La cât timp după ce bei te poți urca la volan. Factorii care influențează eliminarea alcoolului din organism

La cât timp după ce bei te poți urca la volan. Factorii care influențează eliminarea alcoolului din organism
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Alcoolul este o moleculă mică, solubilă în apă, care e absorbită în stomac în cantități mici, însă este distribuită liber în întreg corpul. Fiecare persoană reacționează diferit la alcool, iar efectele băuturilor sunt resimțite între 15 și 45 de minute de la ingestie, în funcție de mai mulți factori, scrie evz.ro.

Persoanele resimt alcoolul în mod diferit, în funcție de vârstă, sex, compoziția corpului sau stare de sănătate. Corpul uman este foarte eficient atunci când vorbim despre procesarea alcoolului, însă cantitatea nu trebuie să fie mare. Peste 90 la sută din totalul de alcool care intră în organism este absorbit și metabolizat. Alcoolul rămas este eliminat prin transpirație, urină, fecale sau vărsături.

Mulți se întreabă după cât timp de la consumarea băuturilor alcoolice se pot urca la volan. Acest lucru depinde de o serie de factori și trebuie să fim conștienți că organismul are nevoie de timp pentru a procesa alcoolul. Potrivit studiilor, atunci când vorbim despre o băutură standard, este nevoie de aproximativ o oră pentru a metaboliza.

Perioada de timp în care alcoolul poate fi detectat în organism depinde de mai mulți factori, inclusiv de modelul testului antialcool utilizat.

În cazul testului la sânge, alcoolul poate apărea timp de până la 12 ore. El este eliminat din fluxul sanguin cu aproximativ 0,015 la sută pe oră. Dacă se efectuează testul de etil glucoroind, alcoolul poate fi detectat în urină timp de trei până la cinci zile. Dacă se folosește metoda tradițională, alcoolul poate fi detectat în urină până la 10 ore.

Alcoolul poate fi detectat cu ajutorul unui test de droguri pe foliculul părului. Pentru ca un astfel de test să iasă negativ, trebuie să treacă până la 90 de zile din momentul în care ai consumat alcool.

Factorii care influențează perioada în care alcoolul rămâne în organism

1. Vârsta

Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât alcoolul rămânem mai mult timp în ficat înainte de a trece în fluxul sanguin și de a fi metabolizat. Acest proces crește durata intoxicației, însă apare și riscul ca ficatul să fie afectat. Cantitatea mai mică de apă din organism, care scade odată cu trecerea anilor, contribuie la o alcoolemie mai mare. Astfel, cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât procesul de eliminare a alcoolului din organism este mai lent.

2. Sexul

În multe privințe, femeile și bărbații se deosebesc. Același lucru se întâmplă și cu privire la timpul în care alcoolul este procesat de organism. Femeile au un procent mai mic de apă corporală și un procent mai mare de grăsime, astfel alcoolul rămâne mai mult timp în organismul lor. Dacă femeile consumă alcool înainte de menstruație, se vor confrunta cu alcoolemie mai mare.

3. Înălțimea și greutatea

Printre factorii care pot influența procesarea alcoolului de către organism se numără dimensiunea și compoziția corpului consumatorului. Țesutul muscular va absorbi alcoolul mai repede comparativ cu țesutul gras, care are un conținut scăzut de apă. Înălțimea este și ea importantă. Spre exemplu, un tip cu o masă musculară mare, dar cu o înălțime mică, va avea o alcoolemie mai mare decât un tip mai înalt cu aceeași compoziție.

4. Consumul de medicamente

Combinate cu alcool, unele medicamente pot modifica metabolismul. Încetinirea evacuării din stomac în intestinul subțire determină absorbția mai rapidă a alcoolului. Printre medicamentele care afectează timpul în care alcoolul rămâne în organism se numără pastilele pentru răceală, cele pentru diabet sau pentru anxietate.

5. Alimentația

Alcoolemia poate fi de până la trei ori mai mare la persoanele care consumă băuturi pe stomacul gol decât la persoanele care au luat o masă înainte. Din acest motiv sunt recomandate gustările în timp ce servești băuturi alcoolice.

Citit 4851 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2023 00:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.