Despre beneficiile împăduririi, în condiții de viscol

Despre beneficiile împăduririi, în condiții de viscol
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Primarul comunei Smârdan, Silviu Zinica, a trecut, în weekend, peste prima acțiune de deszăpezire a comunei în calitate de edil-șef și a tras o concluzie. "Am văzut cu ochii mei străzi în care la 30-40 de minute după trecerea noastră părea că nu s-a intervenit niciodată. Acest lucru se întâmplă în special în mediul rural, adică în peste 90% din țară, din cauza faptului că nu există bariere naturale care să împiedice transferul zăpezii din câmp în localități, mai ales atunci când aceasta este spulberată de viscol. În atare condiții, indiferent ce tip de echipament am folosi, consumul de resurse energetice este semnificativ mărit, iar eficiența aproape de zero", a scris Silviu Zinica, pe pagina sa de Facebook.

În acest context, la nivel local au fost inițiate planuri pentru trei proiecte de împădurire în comuna Smârdan: a terenurilor degradate, prin construirea unor trupuri de pădure, a graniței de sud a perimetrului aferent Centrului secundar de instrucție Mălina, dar și lucrări de plantare în lizierele deja existente.

Contactat telefonic de cotidianul nostru, Silviu Zinica ne-a explicat că primele două obiective pot fi atinse prin forțe proprii, urmând a fi plantați circa 1.500 de puieți chiar la începutul acestei primăveri, obținuți prin donație de la Romsilva. "Avem acordul poligonului pentru a planta pe granița de sud, iar acest trup de pădure ar putea acționa și drept tampon fonic", a declarat primarul din Smârdan. Acesta a adăugat că a treia etapă a acțiunilor de împădurire, în lizierele deja existente, este și cea mai consistentă, fiind necesară atragerea unor fonduri nerambursabile prin PNRR, în valoare de cel puţin un milion de euro. "Voi avea și o discuție cu fermierii pentru că această protecție naturală este în beneficiul tuturor", a mai spus Silviu Zinica.

Citit 1069 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2023 14:15

1 comentariu

  • postat de Cosmin C
    Miercuri, 01 Februarie 2023 16:54
    178.138.194.***
    Daca ar fi acest tip la conducerea oricarui partid, as vota acel partid peste tot, ca el chiar e un tip pus pe treaba.Bravo!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.