Panteon al marilor oameni de cultură și de presă, la Muzeul Eparhial

Panteon al marilor oameni de cultură și de presă, la Muzeul Eparhial
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Joi, 2 februarie, la praznicul Întâmpinării Domnului, la capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos, a fost Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, însoțit de un sobor de preoți. Liturghia le-a adus celor prezenți cerul pe pământ, prin rugăciune, prin lina cântare bizantină interpretată de Arhiereul Dunării de Jos și de un grup de tineri de la Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galați... S-a slujit, îndeosebi, în limbile română și ucraineană, printre oaspeți fiind și părintele Constantin din Odesa, aflat la Galați, împreună cu familia.

Sărbătoarea împărătească a fost parcursă cu pace și nădejdea învierii de apoi a celor care au plecat din această lume. S-au înălțat rugăciuni pentru pacea și liniștea lumii, a fraților ortodocși din Ucraina. Un gând de recunoștință s-a înălțat pentru toți slujitorii din Scaunul Dunării de Jos, în mod special Episcopul Partenie Clinceni (1886-1902), cel care a ridicat, în anii 1897-1901, somptuosul Palat Episcopal.

În momentele speciale ale Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop i-a pomenit în rugăciune pe artistul plastic Sergiu Dumitrescu, la șapte ani de la trecerea la cele veșnice, pe gălățeanul Sandu Florentin, abia plecat dintre noi, pe istoricul Paul Păltănea, alături de triada de ziariști Radu Macovei, Grigore Lazarovici, Victor Cilincă.

A urmat un miniconcert, susținut de elevi ai Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" Galați, de la clasele primare și gimnaziale. Drept mulțumire, cei mici au primit aplauze, binecuvântări arhierești și invitația de a repeta la pianul Muzeului Eparhial.

Ziua de hram a fost încheiată cu o expoziție la sala "Sergiu Dumitrescu". În spațiul generos al sălii, s-a conturat o pagină consistentă de istorie a presei gălățene din ultimii 30 de ani și mai bine. Sunt expuse medalii, diplome, cărți de Radu Macovei şi Grigore Lazarovici, lucrări de artă, obiecte care i-au aparținut lui Radu Macovei, donate de prof. univ. Viorica Macovei, prin Filiala UZP „Radu Macovei” Galați.

"Abia acum simt că această sală a căpătat un suflu nou, are suflet. Această expoziție, de excepție, este o formă extraordinară de a-i reține acasă pe acești doi oameni de cultură ai Galațiului. De Mărțișor, vom reveni aici și vom face un moment de aducere-aminte a ziaristului Radu Macovei. Asta arată generozitatea dnei profesoare Macovei, care s-a gândit că vizibilitatea mai mare este o piedică în calea uitării", a spus ÎPS Casian.

Referindu-se la memoria identitară, care în cazul personalităților noastre se identifică cu cea a comunității pe care au slujit-o, Arhiepiscopul Dunării de Jos a subliniat: "Nu trebuie să așteptăm ca sute de ani să treacă peste obiecte, deoarece memoria noastră de astăzi este foarte scurtă și, din acest motiv, trebuie să-i împiedicăm pe cei cu memoria scurtă, amintindu-le de istoria noastră, de momentele importante din comunitatea noastră, cu astfel de stop-cadre. În expoziția aceasta, succintă, redescoperim frânturi din viața noastră, din istoria comunității, aspecte care ne dau dreptul să continuăm viața, cu bucurie. Trebuie să acceptăm că moartea trupului nu-i egală cu moartea sufletului. Există o viață care continuă și după ce plecăm de aici. Sunt sigur că, într-o bună zi, va fi completat acest colț din Muzeul Eparhial cu alte obiecte, de la alți ziariști: Grigore Lazarovici, Victor Cilincă. Avem oameni mari care trebuie lăsați să ne povestească mereu câte ceva!"

În contextul emoționantei întâlniri, Ierarhul din Cetatea Sfântului Andrei a amintit despre câteva momente esențiale care leagă Biserica de la Dunărea de Jos de cotidianul "Viața liberă". Între acestea, începuturile periodicului eparhial "Călăuză ortodoxă", care a căpătat contur cu o mână de oameni: Radu Macovei, Grigore Lazarovici, Violeta Ionescu și, la tehnoredactare, Camelia Lupu. Toți au lucrat cu dragoste, adeseori fără pauză de masă, pentru a putea trimite cotidianul la tipar pentru a doua zi și a face, la timp, și revista... "Când simțeam că nu mai avem deloc vlagă în noi, hop, apărea părintele Lucian Petroaia sau părintele vicar Daniil Oltean, cu câte cu coș de merinde făcute de maici și ne reveneam", povestea Camelia Lupu, despre acele începuturi.

Pe lângă găzduirea evenimentelor cultural-spirituale, relatate la zi, un alt proiect care a fost menționat de Arhiepiscopul nostru este cel al paginii de "Credință", care apare periodic în "Viaţa liberă" din anul 2005.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a primit, cu bucurie, rugămintea de a găzdui, temporar, la Muzeul Eparhial, bustul ziaristului Radu Macovei, pentru comemorarea celor 80 de ani de la naștere. "Temelia ziarului «Viața liberă», care este o instituție mare și importantă, trebuie să se vadă mai des. Împreună cu ziariștii care au reflectat viața Bisericii în acest cotidian, sperăm să adunăm cât mai mult material și să le așezăm în volume care să ilustreze lucrarea cultural-spirituală, social-filantropică a Bisericii, găzduită în paginile cotidianului «Viața liberă». Și dacă, în plan comunitar, în urbea noastră sunt realizări cultural-spirituale, sociale, ele se datorează și acestei cooperări de excepție. Sufletul nostru, al echipei de atunci, nu va muri niciodată... Aici rămâne. Sunt fericit să spun că am inaugurat astăzi un Panteon al Marilor oameni de cultură și de presă din Galați!", a spus, în încheierea întâlnirii cu ziariștii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

Citit 923 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2023 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.