Cum să fii mamă pentru copiii defavorizaţi

Cum să fii mamă pentru copiii defavorizaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Fă loc copiilor abandonați din orfelinate sau chiar de pe stradă în inima ta și luptă ca ei sa aibă parte de șanse la educație", acesta este motto-ul conferinței la care am participat acum câteva zile.

Caty Roos, președinta unei asociații care previne abandonul școlar, a ținut o prelegere la Casa Corpului Didactic, la care au participat elevi, studenți și profesori.

Adoptând și educând personal trei dintre acești copii, încă de la o vârstă fragedă, Caty Roos şi-a construit o poveste emoționantă și totodată puternică. La 20 de ani, o tânără din Timișoara aflată la Brașov pentru studii, neavând experiența vieții, crește doi copii ai străzii și unul din orfelinat și își manifestă revolta față de statul care nu se implică în protecția acestor copii.

"A fost foarte greu, trăiam de pe o zi pe alta. Dar am știut că acești copii au nevoie de un adult care să aibă grijă de ei. Și nu s-a găsit absolut nimeni care să spună «Îi iau eu acasă». Atunci am spus că o să-i iau eu". Caty Roos a simțit că poate schimba lumea și a înființat ulterior "Eltera", o asociație care previne abandonul școlar, a cărei denumire a rezultat din numele celor trei copii ai ei: Elvis, Teresa și Raphael.

În prezent, Caty Roos lucrează în mai multe sate din județul Brașov din medii defavorizate. S-a confruntat cu neajunsurile sistemului, dar nu a renunțat, pentru că a avut oameni care au susținut-o.

"Cred că în greu este și mult frumos. Este nevoie de încăpățânare și multă dragoste. Ne lovim însă de un sistem cu neajunsuri și prejudecăți, iar mentalitatea sistemului de învățământ este, din păcate, să-i denigreze pe acești copii, pe motiv că strică imaginea școlii și mai ales strică imaginea noastră despre noi, pedagogii", a explicat eseistul Doru Căstăian.

"Trăind în carapacea ta de preadistins profesor, uiți să mai fii om. Caty vine să schimbe viziunea noastră, punând accent pe apropierea față de oameni, nu pe apropierea de valorile materiale. Și într-o lume unde banul guvernează, a fi un bun samaritean este ceva mai rar. Faptul că a auzit pentru prima dată la 19 ani cuvântul «mamă», care i se adresa, a determinat-o să clădească ceva frumos și durabil pentru acești copii neajutorați. Dar cum să fii mamă cu adevărat este ceea ce o mână în luptă pe Caty pentru a ridica problemele societății actuale în privința acestor copii", a continuat Căstăian. "Nu știu să fiu mamă doar pentru copilul pe care l-am născut. Nu pot să îi cumpăr doar copilului meu ceva și să îi neglijez pe ceilalți. Asta înseamnă de fapt educația incluzivă, să asiguri fiecărui copil cele necesare pentru a se duce la școală și a-și clădi un viitor", a completat invitata.

"Povestea lui Caty Roos nu trebuie să fie singulară. De aceea, creând o relație strânsă între elev și profesor, formând echipă cu oameni generoși ca tine, care vor să iasă din confortul personal și poate chiar din indiferență, se pot realiza lucruri extraordinare pentru acești copii care merită șanse egale la educație", a mai spus profesorul Doru Căstăian.

Citit 887 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2023 10:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.