Aproape 5.000 de gălățeni au plătit facturi cu cardurile de energie

Aproape 5.000 de gălățeni au plătit facturi cu cardurile de energie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cardurile de energie distribuite prin intermediul Poștei Române au început să fie folosite de către beneficiarii acestui sprijin guvernamental din data de 20 februarie 2023.

Prin intermediul lor, până pe 3 martie, în Galați s-au făcut plăți la facturile de energie în valoare de 1,661 milioane lei, de către 4.724 de beneficiari. Cea mai mare parte a facturilor achitate au fost cele de gaze, întrucât facturile de la Electrica Furnizare întârzie foarte mult, a declarat pentru „Viața liberă” directorul Oficiului Județean de Poștă Galați, Anișoara Neculai.

Ajutorul guvernamental pentru plata facturilor la energie de către beneficiarii care au, în principiu, venituri lunare mai mici de 2.000 de lei, se acordă, prin intermediul cardurilor de energie, în două tranșe a câte 700 de lei fiecare: prima, acum, și a doua, în toamna acestui an. Prin intermediul acestor vouchere se pot achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În județul Galați, există 40.000 de beneficiari eligibili, cărora li s-au distribuit cardurile în proporție de 90%. Mai puțin de 5.000 dintre aceștia au plătit până acum facturi prin intermediul acestor carduri. Cei mai mulți dintre ei preferă să achite la ghișeu, și nu la factorul poștal, „probabil pentru siguranța pe care ți-o dă o chitanță informatizată, față de una scrisă de mână de către poștaș”, spune Anișoara Neculai.

Trei documente necesare, în copie și original

La solicitarea „Vieții libere”, directorul Oficiului Județean de Poștă Galați face și niște precizări necesare pentru beneficiarii acestui sprijin guvernamental. În primul rând, documentele care trebuie prezentate la plata unei facturi sunt trei la număr, în copie și original: cartea sau buletinul de identitate, cardul de energie, factura.

„Facturile care pot fi plătite prin cardurile de energie sunt cele emise după 1 ianuarie 2023. Restanțele la plata încălzirii care pot fi achitate nu pot fi mai vechi de 1 octombrie 2022. Pentru cei care se încălzesc cu lemne, restanțele nu pot fi mai vechi de luna august 2022. Tot ce este mai vechi de aceste date nu se poate plăti cu cardul de energie”, spune șefa Poștei gălățene.

Există multe persoane care și-au pus centrale pe gaz prin intermediul furnizorului de gaze, iar la centrală apare pe factură. Conform Anișoarei Neculai, rata lunară la centrală, care este evidențiată pe spatele facturii, NU se poate plăti prin cardul de energie.

Cine ia lemne de la samsari nu-și primește banii înapoi

„În județ, cardurile sunt distribuite în proporție de 90%. Avem încheiat și protocolul cu Calorgal, pentru beneficiarii care sunt arondați la această societate. În mediul urban, dar și în cel rural, cele mai multe facturi s-au plătit la gaze. La energie electrică s-a achitat foarte timid, pentru că facturile de la Electrica Furnizare întârzie foarte mult. Vreau să transmit că lumea nu trebuie să intre în panică pentru că întârzie facturile. Este timp până la sfârșitul lunii iunie, banii nu sunt pierduți, trebuie puțină răbdare”, spune Anișoara Neculai.

Conform acesteia, „se lucrează și la aplicația informatică pentru furnizorii de lemne. Clientul își cumpără lemnele cu banii jos, iar noi trebuie să-i dăm banii înapoi prin mandat poștal. Furnizorii de lemne îi verificăm prin aplicație, prin ANAF. Cumpărătorii de lemne trebuie să primească un bon fiscal, noi îi încurajăm să ceară factura fiscală, pentru că are pe ea numele și adresa firmei. Astfel, dacă cineva cumpără de la samsari, nu-și primește banii înapoi. De asemenea, domiciliul trecut pe factură trebuie să fie același cu cel de pe cardul de energie și de pe buletin”.

Cele mai multe probleme apar din cauza adreselor scrise greșit

„De multe ori, diferă adresele – de exemplu, adresele din facturi nu au fost actualizate – sau lipsește o cifră, un «slash», o stradă. Am avut acum un caz la Tecuci unde, în loc de apartamentul 11, era scris apartamentul 1. Fiind vorba de fonduri europene în cazul cardurilor de energie, totul trebuie să fie foarte corect. Îi îndemnăm pe beneficiari să le ceară furnizorilor să le emită o factură-duplicat, cu adresa corectă”, spune directorul Oficiului Județean de Poștă Galați. 

Potrivit Anișoarei Neculai, la Oficiul Județean de Poștă Galați s-au primit și 11.600 de înștiințări pentru consumatori neeligibili și care vor primi curând aceste hârtii acasă, prin poștă. De asemenea, sunt în curs de distribuire în județ încă 28.000 de carduri pentru consumatorii care s-au declarat eligibili pe proprie răspundere și ale căror declarații au fost verificate. „Cine profită acum de scăpările noastre va avea surprize anul viitor, de la ANAF”, ne-a mai spus Anișoara Neculai.

Citit 2061 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Martie 2023 21:53

3 comentarii

  • postat de Cardul de minciuni
    Marți, 07 Martie 2023 15:01
    80.96.3.***
    O bataie de joc...E asa de complicata procedura, incat f putini vor beneficia de ea. Cel care iti aduce lemne vrea banii pe loc.....chiar daca iti da factura cine iti mai deconteaza acei bani ?
    0
    0
  • postat de Un cetatean
    Marți, 07 Martie 2023 13:50
    89.39.81.***
    Fotogenica doamna din fotografie !!!!
    0
    0
  • postat de das
    Luni, 06 Martie 2023 21:10
    89.136.7.***
    Am ajuns mai rau ca inainte de 1989! E inadmisibil sa nu ne permitem sa platim gazul si energia electrica in secolul asta! Cine credea ca nemernicii astia ne vor aduce in starea asta ! Au trecut 30 ani degeaba!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.