Sexul extraconjugal se plăteşte

Sexul extraconjugal se plăteşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă unul dintre soţi „îi pune coarne” celuilalt atunci judecătorul poate să îl oblige să plătească despăgubiri

Mai sunt două săptămâni şi va intra în vigoarea noul Cod Civil al României. Noua lege, care va sta la baza judecării tuturor proceselor civile, aduce modificări importante în ceea ce priveşte familia. Astfel,  dacă relaţia se termină din culpa exclusivă a unuia dintre soţi,   judecătorii pot stabili ca celălalt partener să primească despăgubiri.

Culpa exclusivă include: infidelitatea unuia dintre soţi, acte de violenţă morală sau fizică, consum în exces de băuturi alcoolice, părăsirea nejustificata a domiciliului, existenţa unor nepotriviri de ordin fiziologic etc.

Aşadar, de la 1 octombrie infidelitatea va fi plătită scump de soţi, dacă tribunalul va decide că acesta este motivul desfacerii căsătoriei. De asemenea, dacă soţul care pierde procesul de divorţ are o avere mai mică decât a celuilalt, primul poate cere o pensie de întreţinere.

Logodna nu-i condiţie pentru căsătorie

Noul Cod civil al României reglementează şi câteva aspecte legate de logodnă, care nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă, nefiind o condiţie pentru căsătorie. Cei care au întocmit Codul civil s-au gândit şi la darurile primite cu ocazia logodnei, care trebuie restituite în cazul despărţirii.

Despăgubiri în cazul ruperii logodnei

Mai mult decât atât, dacă unul dintre parteneri rupe logodna subit, celălalt poate cere despăgubiri, în interval de un an de la incident: "partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei".

Noul Cod Civil prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.

Contractul prenupţial…

Dacă până acum am văzut doar în filme miri care semnează înainte de nuntă contracte prenupţiale, de la 1 octombrie va fi posibil şi la noi. Astfel, mirii care nu vor să aibă bătăi de cap cu împărţirea averii la un eventual divorţ vor putea încheia contracte prenupţiale. Tot ce trebuie făcut este o simplă vizită la notar, unde se va bate în cuie modul în care cei doi îşi vor împărţi averea.

Nulitatea căsătoriei

Din momentul în care va intra în vigoare noul Cod Civil, căsătoriile din interes, denumite în lege  drept căsătorii fictive, vor dispărea. Astfel, "căsătoria încheiată în alte scopuri decât acela de a întemeia o familie este lovită de nulitate absolută".

Totuşi, nulitatea mariajului dispare în momentul în care, "până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, a intervenit convieţuirea soţilor, soţia a născut sau a rămas însărcinată ori au trecut 2 ani de la încheierea căsătoriei". Deci, una dintre sarcinile soţilor este îndatorirea de a locui împreună.

Clarificări şi pentru custodie

Tot prin această lege, părinţii care divorţează vor avea custodia comună a minorilor rezultaţi din căsătorie. Asta înseamnă că cei doi vor putea decide împreună atât în privinţa educaţiei, a timpului liber, cât şi a activităţilor extraşcolare.

Mai mult decât atât, legea este permisivă pentru familiile care au mai mulţi copii. În acest sens, domiciliul celor mici poate fi diferit, cu condiţia ca şederea să alterneze: când la mama, când la tata. Doar dacă cei doi părinţi nu se pun de acord în această privinţă, instanţa va impune custodia unică.  În plus, legea dă dreptul copiilor de peste 10 ani să fie întrebaţi de judecător cu cine preferă să rămână.

Citit 2254 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.