Peste 6.000 de gălățeni nu „merită” reducerea facturilor la energie termică

Peste 6.000 de gălățeni nu „merită” reducerea facturilor la energie termică
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Datorită celei mai recente plafonări a prețurilor la gaze și energie, tarifele Calorgal pentru producerea și distribuția energiei termice au fost reduse, printr-o hotărâre de Consiliu Local (CL). De această reducere va beneficia, însă, numai bugetul local, nu și miile de gălățeni care sunt consumatori finali.

Obligați de o decizie emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consilierii locali gălățeni au aprobat, în ultima ședință de CL, ieftinirea tarifelor energiei termice produse de Calorgal pentru cei aproximativ 6.000 de clienți pe care îi mai are în Galați - majoritatea fiind persoane fizice. Proiectul de HCL a fost adoptat cu 17 voturi pentru, patru împotrivă și două abțineri.

Astfel, noul preț local pentru activitatea de producere a energiei termice în centrale termice pe bază de gaze naturale și pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Galați va fi de 845,76 lei/Gcal, fără TVA. Subvenția unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferențelor de preț va fi în valoare de 580,37 lei/Gcal.

Față de vechile tarife, care au fost valabile iarna trecută, gigacaloria s-a ieftinit cu 63,27 de lei, iar valoarea subvenției plătite de la bugetul local pentru acoperirea diferenței de preț a scăzut tot cu 63,27 de lei.

Ne-am fi așteptat ca de această reducere să beneficieze și consumatorul final - cele câteva mii de gălățeni care sunt încă racordați la sistemul centralizat de termoficare. Însă nu e așa. Conform documentelor care însoțesc hotărârea de CL, prețul final care va fi facturat populației va fi de 265,39 lei/Gcal fără TVA, același ca și înainte.

Conform calculelor preliminare, o ieftinire proporțională a tarifelor pentru populație ar fi adus o reducere a facturilor la încălzire cuprinsă între 8 și 20 de lei pe lună. Nu ar fi fost ceva senzațional, dar ar fi fost totuși o reducere demnă de semnalat, în condițiile în care toate prețurile nu fac decât să crească în România.

Chiar și așa, ieftinirea gigacaloriei nu ar fi adus vreun avantaj imediat celor aproximativ 6.000 de abonați pe care îi mai are Calorgal în oraș, în condițiile în care încălzirea vremii a impus sistarea furnizării căldurii în aproape toate blocurile deservite. Noile tarife vor fi aplicate în următorul sezon rece, adică în iarna 2023-2024, dacă până atunci nu se vor schimba dramatic prețurile pe piața gazelor și a energiei electrice, caz în care ANRE ar putea impune noi modificări.

Citit 2996 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2023 16:11

2 comentarii

  • postat de ariciul
    Luni, 01 Mai 2023 07:48
    89.39.81.***
    Peste o mie de ani ,lumea ajunge la un nivel de perversitate,incat cei ce stau pe gramezile lor de saci cu bani ,vor primi ajutor de mancare.Iar ei se vor preface ca ajuta pe saraci.insa ce le vor da saracilor cu o mana ,le vor lua inapoi cu zece .Vi se pare cunoscut?Cica un oarecare calugar templie
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Duminică, 30 Aprilie 2023 21:45
    5.13.203.***
    Banii din ieftinirea tarifelor energiei termice produse de Calorgal s-au dus in prima de Paste, mariri de salarii, salarii pentru pensionarii reangajati (NUMAI LA STAT NU SI LA PRIVAT) pentru ca legea (votata de/pentru cei de la putere) PERMITE.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.