Întâlnirea generaţiei de aur a LVA

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” s-au întâlnit 37 dintre absolvenţii promoţiei 1961, una dintre generaţiile de aur ale celui mai prestigios liceu gălăţean, din care au făcut parte: muzicianul Puiu Creţu, actorul Radu Boruzescu, inventatorul Ştefan Pileandră, cosmonautul Mitică Dediu, profesorii Victor Felea, Cristian Arginteanu, Bebe Petrescu şi multe alte nume celebre.

Faptul că după 50 de ani de la absolvire au putut fi prezenţi 37 dintre cei 140 de foşti colegi este un lucru extraordinar. „Ne-am dat seama, încă o dată, cât de norocoşi suntem. Am avut profesori adevăraţi şi colegi adevăraţi”, mărturiseşte Bebe Petrescu, adăugând: „Noi între noi ne numim şi acum tot fete şi băieţi, pentru că asta suntem, chiar dacă, pe dinafară, caroseriile mai poartă urmele trecerii timpului. Ne naştem pe rând şi plecăm pe sărite.

Noi, cei 37, suntem fericiţii supravieţuitori ai unui colectiv de excepţie”, ne-a declarat profesorul Bebe Petrescu. Acesta ne-a mai povestit despre emoţiile revederii băncilor în care au stat, despre bucuria întâlnirii cu directorul de astăzi al CNVA, Vasile Ciuchină, „care ne privea ca pe nişte elevi, dar se gândea la noi ca la tatăl lui”…

Mesajul doamnei Giuvelic

O personalitate memorabilă, despre care toţi foştii elevi vorbesc la superlativ, este profesoara Cristina Giuvelic. La respectabila vârstă de 93 de ani, domnia sa le-a transmis foştilor elevi scuze pentru faptul că nu poate fi prezentă la întâlnire dar şi o nelămurire personală. „Nu înţeleg cum pot pleca tinerii din ţară”, a fost mesajul său.

Vasile Ciuchină, directorul Colegiului „Vasile Alecsandri”, a fost, numai în ultimele trei săptămâni, martorul a patru astfel de întâlniri, peste ani: de 20, 50, 55 şi 60 de ani.

„Este emoţionant să vezi cum se adună, de peste mări şi ţări, foştii elevi. Astfel, ei arată, în primul rând, respect şi consideraţie  faţă de instituţia în care au petrecut cei mai frumoşi ani.

Nu pot să nu remarc coeziunea între foştii absolvenţi şi faptul că, într-adevăr, sunt formaţi după aceleaşi principii şi valori”, conchide directorul. Prima astfel de întâlnire la LVA a fost în 1915, la 10 ani după absolvirea promoţiei din 1905.

Citit 2216 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.