Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam, județul Galați, a binecuvântat joi dimineață, cu roua Duhului Sfânt, creștinii din Parohia „Sfinții Voievozi” - Măstăcani, județul Galați.
Cu arhierească binecuvântare, a devenit tradiție ca, în Postul Adormirii Maicii Domnului, cătunele, satele și orașele din județul Galați, să o primească pe Maica de la Adam și să-și plece genunchiul, întru mulțumire și recunoștință, pentru bucuriile pe care le revarsă asupra noastră, împreună cu Fiul său. Sfântul Odor este recunoscut pentru generozitatea cu care revarsă daruri de preț peste comunitatea gălățeană, încă de pe la mijlocul veacului al XVI-lea, fiind aducătoare de ploaie, de sănătate și de o bună stare între creștini și Dumnezeu.
Joi, 3 august, încă din zorii zilei, părintele paroh Cătălin Dobrin, alături de prezbitera Mihaela Dobrin și de alți enoriași, a săvârșit o rugăciune de sfințire a apei și a sufletelor înrădăcinate, din generație în generație, în aceste locuri.
Creștinii din Măstăcani au adus Maicii Cerului și a Pământului flori, inimă bună, lacrimi de mulțumire și recunoștință, rugăciune, trandafiri și tămăduitorul busuioc. Nu au uitat să așeze numele celor dragi – vii și adormiți - pe acatiste, lăsate, smerit, drept jertfă pentru Maica Vieții.
Actuala Biserică din comuna Măstăcani numără peste un veac de existență, fiind ridicată de bunii și străbunii noștri, între anii 1892, pe când slujea pr. Gh. Podaşcă și a fost sfințită după aproape un deceniu, în 12 iunie 1912, de părintele Gh. Popescu, delegat al Episcopului Nifon Niculescu al Dunării de Jos.
Strașnica biserică a fost ridicată pe un loc mult mai vechi. Potrivit lui Moise N. Pacu, la 1823, exista în acest loc, marcat – astăzi, de o Sfântă Cruce - o bisericuță din ceamur. În această așezare de pe malul drept al Prutului, situată la 40 km de Galați, mai există încă o mărturie de viață sihăstrească - o troiță, în curtea familiei Ragea – care amintește de vechea Mănăstire „Cetățuia”, ridicată, potrivit istoricului gălățean Paul Păltănea, în a doua parte a veacului al XVI-lea, fiind distrusă în anul 1599 din pricini necunoscute...
Astăzi, la 111 ani de la sfințirea Sfântului Altar, creștinii – alături de părintele Cătălin Dobrin – fac tot posibilul ca biserica să intre într-un proces de renovare. Locașul are, neîntârziat, nevoie de un nou acoperiș. Potrivit estimărilor, această lucrare se ridică la suma de 400.000 lei, motiv pentru care lansăm invitația fiilor satului și ai bisericii, aflați prin toate colțurile pământului, să sprijine cât de puțin această lucrare. Cei care doresc, pot depune o donație în contul Parohiei Măstăcani: RO81 BACX 0000 0022 9783 7000, deschis la UniCredit Bank.