Buciumașii au vestit lumii hramul Mănăstirii Cârlomănești (FOTO)
Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Buciumașii au vestit lumii hramul Mănăstirii Cârlomănești (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi și-a cinstit, pe 16 august, în ziua Sfinților Martiri Brâncoveni, ocrotitorii spirituali. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Altarul de vară din incinta ansamblului monahal, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi din Protopopiatul Tecuci.

Începând din anul 2012, ca urmare a unei Hotărâri a Consiliului Local, comuna Cerţeşti a intrat sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Mănăstirea Cârlomăneşti este un punct de interes religios reaşezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos. Zidită pe locul unui schit în jurul anului 1445, mănăstirea a fost și un loc de înflorire duhovnicească, dar a trecut și prin multe încercări. În 1957, după un incendiu, biserica a ajuns în pragul ruinei. Viaţa monahală a fost însă reluată în anul 1997, când chiriarhul Dunării de Jos a hotărât reînfiinţarea mănăstirii. În jurul vechii biserici de cărămidă se înalţă astăzi o biserică nouă şi un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugăciunii şi odihna într-un loc al liniştii binecuvântate.

La slujba de hram de anul acesta au participat oficialităţi locale, dar şi un mare număr de credincioşi din parohiile învecinate.

"În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit credincioşilor despre viaţa frumoasă şi credinţa nestrămutată a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care s-au arătat curajoşi în sfârşitul lor mucenicesc.

Mulţi dintre copiii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi de ierarhul locului cu Sfintele Taine.

Pentru a evidenția mai bine obiceiurile și tradițiile strămoșești, la această sărbătoare au participat grupul de bătrâni "Zestrea" din localitatea gălăţeană Barcea şi grupul de buciumași din comuna Spulber, județul Vrancea, care, după Sfânta Liturghie, împreună cu tinerii din parohia Brătulești, județul Galați, au prezentat o suită de cântări religioase şi patriotice, în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni", se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe tinerii prezenţi la hramul mănăstirii şi le-a oferit daruri.

Pe parcursul verii, în cadrul natural al acestei mănăstiri, sunt desfăşurate tabere de vară la care participă foarte mulţi copii din parohiile protopopiatului Tecuci şi nu numai.

Citit 917 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2023 02:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.