Bucurie și rugăciune la Mănăstirea Maicii Domnului de la Cudalbi (FOTO)
Foto: Bogdan Cînepă

Bucurie și rugăciune la Mănăstirea Maicii Domnului de la Cudalbi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La praznicul Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, şi-a sărbătorit hramul

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în apropierea impunătorului locaş de cult construit în stil ștefanian şi împodobit cu frumoase mozaicuri exterioare, aflăm de la părintele Rareș Bucur.

La slujbă au participat autorităţi locale, copii din localităţile învecinate, obştea monahală şi numeroşi credincioşi veniţi din multe zone ale eparhiei pentru a se ruga Maicii Domnului, ocrotitoarea spirituală a mănăstirii şi Maica cea mult iubitoare a întregii lumi. La momentul cuvenit, mulţi copii au fost împărtăşiţi de ierarhul locului cu Sfintele Taine.

La chinonic, copiii, îmbrăcaţi în haine tradiţionale româneşti, au interpretat pricesne şi cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre această mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc închinată Maicii Domnului, dar şi despre ajutorul pe care îl primim de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirile Născătoarei de Dumnezeu. După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, adormiţi întru Domnul. La hramul acestei mănăstiri a continuat programul eparhial „Hristos în şcoală“ pentru 70 de copii din parohiile protopopiatului Covurlui, care au primit din partea Părintelui Arhiepiscop ghiozdane complet echipate pentru noul an școlar. 

Un scurt istoric al așezământului monahal

Mănăstirea datează din anul 1925, fiind ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţii gălăţene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între 1925 şi 1933. La început, lăcaşul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Mănăstirea este desfiinţată în 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă îşi reia activitatea în anul 1990.

Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa, şi a întregii obşti, a fost construită o nouă biserică, precum şi o nouă clopotniţă şi trei corpuri de chilii. La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998, vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului - Cudalbi“. La sfârşitul lunii august 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit noul paraclis al mănăstirii, aşezat sub ocrotirea „Acoperământului Maicii Domnului, Sfinţilor Români şi Sf. Mc. Mariamni“. La hramul mănăstirii din data de 8 septembrie 2019, cele patru clopote noi cu care a fost înzestrată mănăstirea şi noua troiță, amplasată la intersecția Drumului Județean 251 cu drumul de acces către mănăstirea închinată Maicii Domnului de la Cudalbi, au fost sfințite de către ierarhul Dunării de Jos. Jertfa obştii monahale, a numeroşilor credincioşi ctitori, precum şi a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost încununată la data de 30 mai 2020, în Duminica a V-a după Sfintele Paşti, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a sfinţit biserica mare a acestui aşezământ monahal din zona centrală a Podişului Covurluiului.

Citit 851 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2023 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.