Un gălățean a stat, în medie, patru ore fără curent, anul trecut

Un gălățean a stat, în medie, patru ore fără curent, anul trecut
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Conform unor date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), valoarea medie agregată la nivel național a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor a fost, în 2022, de 240 de minute, pentru un consumator racordat la sistemul de distribuție. Pare foarte mult și chiar este, dar această medie a scăzut, totuși, cu 46 de minute față de anul 2021.

Unul dintre cei mai relevanţi indicatori luaţi în calcul pentru a măsura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică este SAIDI (System Average Interruption Duration Index). Acesta se referă atât la întreruperile planificate de operatorul reţelei de distribuţie, cât şi la cele neplanificate şi se calculează şi pentru mediul urban, şi pentru mediul rural. În medie, la nivel național, indicele SAIDI cumulat a fost, în 2022, de 240 de minute (opriri planificate şi accidentale), adică patru ore. Cu 46  de minute mai puțin, ca medie națională, față de anul 2021.

Din cele 240 de minute, 132 de minute (155, în anul precedent) reprezintă media întreruperilor planificate în alimentarea cu energie electrică a fiecărui client, iar 108 (130, în anul 2021) înseamnă durata medie a întreruperilor neplanificate, care au survenit din vina distribuitorului de energie.

După cum reiese din datele ANRE, durata întreruperilor variază foarte mult, între cele opt zone de distribuție a energiei electrice din România, dar şi între mediul urban şi cel rural.

În cadrul Sucursalei DEER Muntenia Nord a Electrica, cea care acoperă și județul Galați, media indicelui SAIDI a fost la fel cu cea la nivel național, adică 240,70 minute anual pentru fiecare consumator din județ. Pentru întreruperi planificate, indicele SAIDI a fost de 102,19 minute/an, iar pentru cele accidentale, 138,51 minute/an. Se constată o îmbunătățire cu 17% a timpilor față de anul 2021, când indicele DAIDI neplanificat a fost de 167 de minute.

În general, valorile s-au îmbunătățit față de cele consemnate în 2021, atunci când, în premieră, într-o zonă de rețea din România, s-a ajuns la o medie a întreruperilor neplanificate de sub 100 de minute pe an, după cum scrie e-nergia.ro. Au reușit atunci Enel, în București-Ilfov, și E.On, în Moldova, cu valori de 89, respectiv 98 de minute. În 2022, în aceste două zone, timpii au scăzut la 76, respectiv 77 de minute și, în plus, sub 100 de minute s-au înregistrat și într-o a treia zonă de distribuție (Dobrogea, e-Distribuție), operată de Enel – 92 de minute.

Dar încă suntem departe de țările europene avansate, unde acest indicator este cuprins între 20 și 100 de minute pe an. Abia în ultimii doi ani o parte din operatorii de distribuție din România au ajuns să raporteze zeci de minute de întreruperi, comparativ cu sutele de minute de anii trecuți.

Citit 1424 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2023 21:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.