Anatomie interactivă. Primul muzeu al corpului uman

Anatomie interactivă. Primul muzeu al corpului uman
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

V-ați întrebat vreodată cum ar fi să vă plimbați prin corpul uman, la propriu, pentru a înțelege cu adevărat ce se întâmplă în fiecare moment în organismul vostru? Poate că sună ca fiind o chestie SF, dar e un scenariu cât se poate de real.

Primul muzeu de anatomie umană unde vă puteți plimba, la propriu, prin corpul uman a fost deschis în Olanda. Muzeul "Corpus" se află în provincia Oegstgeest din Olanda, la aproximativ 45 de kilometri de Amsterdam. A fost deschis în anul 2008 de Regina Beatrix a Olandei și e primul muzeu din lume de acest tip. Realizarea acestui muzeu a durat 12 ani și a costat 30 de milioane de euro.

Călătorie inedită

Creatorii nu au urmărit doar interesul comercial (deși, din acest punct de vedere, proiectul este destul de reușit), ci au căutat mai degrabă să educe oamenii: să arate cum funcționează corpul uman din interior, să explice cum ne putem păstra sănătatea. Muzeul pune accentul pe educația celor care îi trec pragul. Astfel, au construit o figură metalică a unui bărbat așezat, încastrând-o pe o parte într-o clădire modernă și înaltă. Aceasta conține partea principală a expoziției, prezentată într-o formă interactivă, cu atracții educative, ghicitori și căutări. Dar partea principală a muzeului o reprezintă cele șapte etaje ale corpului uman, realizate atât de realist, încât îți taie respirația.

De la picioare la cap

Sunt o mulțime de colecții permanente şi expoziții temporare, ce îmbină armonios divertismentul cu educația și care îi fascinează atât pe cei mici, cât și pe părinții lor. Turul începe cu partea de jos a corpului. Vizitatorii merg cu liftul prin piciorul unui om rănit, de la laba piciorului până la genunchi, pășind practic într-o rană deschisă. Următoarea oprire e zona genitală, unde vizitatorii poartă ochelari 3D pentru a asista la procesul de fecundare. Intestinele sunt următoarea "staţie", unde toată lumea poate vedea cum e digerat un sendviș în corp. Apoi turiștii ajung să descopere inima, iar mai apoi capul și tot ce înseamnă sistemul nervos. Copiilor le place în mod deosebit această cameră, deoarece limba este realizată ca o trambulină neobișnuită cu umflături de cauciuc, pe care se poate sări după bunul plac.

După ce au depășit labirintul de circumvoluțiuni ale creierului, turiștii se află într-o clădire în care este construită această figură neobișnuită. Acolo, excursia continuă cu filmul "Teatrul creierului", despre diverse iluzii și semnale pe care le trimite organul nostru principal și cu ce are legătură acesta.

Tehnologie educativă

Toate excursiile de la Muzeul ”Corpus” sunt însoțite de un ghid audio - fiecare grup de turiști primește căști prin care se transmite cursul excursiei în opt limbi. Filmele educaționale din a doua parte a muzeului sunt, de asemenea, dublate, astfel încât, pe lângă elementele vizuale, vizitatorii primesc o parte echitabilă de cunoștințe, povestite într-un mod accesibil și ușor de înțeles. Toate procesele ce au loc în interior sunt însoțite nu doar de imagini, ci și de sunete și efecte vizuale.

Pe lângă filme, muzeul dispune de diverse jocuri, puzzle-uri și quest-uri. Vă puteți așeza pe o bicicletă de exerciții și puteți urmări, în timp ce pedalați, cum sunt cheltuite caloriile. O bucată nevinovată de tort, de exemplu, va trebui "lucrată" timp de 40 de minute. În general, se acordă destul de multă atenție obiceiurilor proaste, cum ar fi fumatul.

Cât costă un bilet

O vizită obișnuită prin corpul uman la Muzeul ”Corpus” durează 55 de minute. La etajul 7 al muzeului, există un magazin de unde puteți cumpăra mâncare și băutură sănătoasă și un restaurant de unde puteți admira coasta olandeză. Desigur, magazinul de suveniruri nu are cum să lipsească, având o varietate impresionantă de cărți interesante, gadgeturi sau alte cadouri educative.

Un bilet pentru o persoană, cumpărat chiar de la fața locului, costă 20,95 de euro. Varianta achiziționării unui bilet online este puțin mai ieftină, 18,95 de euro. Pentru grupurile de zece persoane sau mai mari se face o mică reducere, prețul biletului pentru o persoană din grup fiind de 17,27 de euro.

Această expoziție poate fi înscrisă fără probleme în paginile Cărții Recordurilor Guinness, deoarece nu există altele asemănătoare în lume.

Citit 1241 ori Ultima modificare Duminică, 22 Octombrie 2023 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.