Sărbătoarea „muşchetarilor” de altădată

Sărbătoarea „muşchetarilor” de altădată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pensionarii gălăţeni au sărbătorit două decenii de la înfiinţarea Uniunii Judeţene a Pensionarilor *

Spilcuiţi, veseli şi vorbăreţi, zeci de pensionari au sărbătorit, ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, împlinirea a 20 de ani de existenţă a Uniunii Judeţene a Pensionarilor.

În afară de pensionarii gălăţeni – printre care s-au aflat şi liderii a două asociaţii de profil, Vasile Panţuş (Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere) şi Vasile Alupoaie (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere MAI) – s-au aflat şi oaspeţi de seamă.

Au fost prezenţi Preda Nedelcu şi Marin Iancu, preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor (FNSP), dar şi Dobriţa Ţigăran, preşedinta organizaţiei de femei FNSP.

De asemenea, au venit să sărbătorească, alături de membrii UJP Galaţi, liderii uniunilor similare din Brăila (Andrei Novac), Vaslui (Ioan Stamate), Neamţ (Gh. Vădana), Iaşi (Mihai Butnariu), Botoşani (Maria Paraschiv) şi Suceava (Dorel Nistor).

De altfel, toţi oaspeţii au primit diplome din partea UJP, la fel cum a fost premiat şi cotidianul „Viaţa liberă”, pentru faptul că dintotdeauna a fost alături de pensionari.  

Costică Chihaia, preşedinte, de 14 ani, al Uniunii Judeţene a Pensionarilor Galaţi, a prezentat un scurt istoric al uniunii, înfiinţată în 1990, dar şi câteva date despre această asociaţie.

Din totalul celor aproximativ 150.000 de pensionari din judeţul Galaţi, UJP numără „17.800 de membri, din care 11.000 cu adeziune”, spune Costică Chihaia. Uniunea are 27 de filiale în toate cartierele Galaţiului (conduse doar de femei!), precum şi nouă filiale în mediul rural.

Preşedinte organizaţiei de femei a UJP, Lilica Fulga, a prezentat, pe scurt, activitatea uniunii, ocazie cu care am aflat că pensionarele care se simt singure şi au nevoie măcar să vorbească cu cineva, o pot face, fie în cadrul Clubului Femina, fie venind la biblioteca Uniunii, creată prin donaţie de carte tot din partea pensionarilor.

Şi dacă tot este vorba despre sprijinirea vârstnicilor, Costică Chihaia a precizat că circa 1.600 de membri UJP au pensia de până în 500 de lei, motiv pentru care aceştia sunt ajutaţi de Uniune, oferindu-li-se pachete alimentare de Paşti şi de Crăciun.

Dorinţă la aniversare: bani şi unitate

Fără să ignore faptul că tocmai vineri o parte a pensionarilor s-a aflat în stradă pichetând sediul PDL, preşedintele UJP Costică Chihaia a ţinut să precizeze:

„Astăzi facem o excepţie de la proteste, pentru că este sărbătoare pentru noi. Însă asta nu înseamnă că nu am protestat şi nu vom mai protesta, deşi … ieşitul în stradă este aproape inutil, nimic din ce am cerut nu s-a realizat, dimpotrivă, condiţiile s-au înăsprit şi teamă mi-e mie şi de impozitarea pensiilor care ar duce în neagră mizerie mulţi pensionari”.

L-am întrebat pe Costică Chihaia ce cadou şi-ar dori, la împlinirea a 20 de ani a UJP? „Aş vrea ca statul să renunţe la metodologia de calcul a punctului de pensie, să lase ca pensia să fie corelată cu salariul mediu brut pe economie, aşa cum a fost prevăzută în Legea 19 şi să se dezgheţe pensiile, că din 2009 nu am mai primit nicio creştere a pensiilor şi nicio indexare cu rata inflaţiei”.

Şi ar mai fi un cadou pe care cineva, acolo sus, l-ar putea face pensionarilor, am adăuga noi: unitatea. O problemă pe care a sesizat-o şi  vicepreşedintele FNSP, Marin Iancu:

„Federaţia noastră este singura organizaţie afiliată la Federaţia Europeană a Pensionarilor, în care sunt reprezentate 21 de state europene, cu un total de 52 de organizaţii de profil…”.

„Trebuie spus că, deşi avem reprezentare în forurile europene, la nivel naţional, guvernanţii – toţi, nu doar cei de acum - au avut grijă ca această importantă categorie a pensionarilor să fie divizată…”.

Citit 1220 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.