Biserica "Sfânta Parascheva", asaltată de pelerini

Biserica "Sfânta Parascheva", asaltată de pelerini
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ziua de 14 octombrie a fost una minunată pentru gălățeni. Nu toți au ajuns la Iași, dar mulți au venit să o cinstească pe Sfânta de la Iași la Biserica "Sfânta Parascheva" din Galați. Într-o zi de toamnă târzie, cu soare și multă lumină, pelerini - câtă frunză, câtă iarbă! Ca să ajungi la închinare, la Sfânta Icoană a Cuvioasei, a fost nevoie de cel puțin două ore de stat în șirul pelerinilor, cu rugăciune, la Sfânta Liturghie...

Prima întâlnire a Cuvioasei cu gălățenii a fost la 1641, când, adusă de la Constantinopol de domnitorul Vasile Lupu, a poposit pentru întâia dată pe pământ românesc, în portul Galați, unde a rămas o lună la actuala Biserică "Sfântul Nicolae", care are și acest hram. De atunci, dragostea gălățenilor pentru Sfânta Vineri nu s-a stins, chiar dacă biserica a fost dărâmată și refăcută, după 1989.

Piatra de temelie a Sfântului Altar de la intrarea în Galați dinspre Tecuci a fost pusă în anul 1990, de actualul Arhiepiscop al Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, pe atunci Episcop-vicar, dar lucrările au început efectiv după trei ani, în 1993, după câteva retușuri la proiect.

În toți acești ani, până acum o lună, treburile parohiei au fost în grija părintelui Ion Gologan, care - în paralel cu zidirea impunătoarei biserici - a susținut, din 1998, din fondurile de la cimitirul parohiei, activitatea așezământului filantropic al Sfintei, o cantină care asigură hrană caldă pentru 120-125 de gălățeni. Prin ani, am întâlnit aici asistați de toate rangurile sociale: de la oameni ai străzii, familii cu mulți copii până la intelectuali fără niciun venit.

Mare, luminoasă și spațioasă, catedrala de la marginea Galaților pare o bijuterie arhitecturală, este un amestec de stiluri, de piatră șlefuită în filigran. Toate materialele sunt de calitate, inclusiv ferestrele din lemn triplu stratificat.

La hramul din 2010, părintele Gologan a anunțat că a primit din Grecia policandrul, care la acea vreme a costat 100.000 de lei.

După 33 de ani, astăzi, pe malul lacului Cătușa, "marea Catedrală a Sfintei Parascheva" din Galați - cum a numit-o Părintele nostru Arhiepiscop Casian, este o veritabilă carte de vizită la intrarea în municipiul Galați.

La hramul din acest an, am aflat de la pr. Valentin Rădoi, protopop de Galați, că treburile parohiei au fost încredințate tânărului preot Mihai Bezman, care trebuie să găsească resurse pentru a susține cantina și, mai ales, pentru a continua și definitiva lucrările de finisare la interiorul și exteriorul bisericii.

Citit 2601 ori Ultima modificare Marți, 17 Octombrie 2023 01:43

2 comentarii

  • postat de Dan Rusu
    Luni, 16 Octombrie 2023 13:18
    92.84.41.***
    Ar fi fost corect sa fi subliniat mai mult meritul pr. Gologan Ioan care .,cu proiectantul bisericii ,au ridicat acest edificiu cu multa dragoste, dariure si eforturi.
    Poate reusiti sa ii luati un interviu pr. Gologan.
    O zi linistita.
    2
    1
  • postat de Elena
    Luni, 16 Octombrie 2023 11:43
    92.87.95.***
    Ce pacat ca a fost desfiintata cantina pentru saraci! Multe pomeniri se faceau acolo. Erau liste cu programarile pe jumatatate de an inainte. Asta spune multe despre serviciile oferite, Era comod, era ieftin si era gustos. Doamna Mirela si restul ajutoarelor dumneaei faceau o treaba foarte buna.
    1
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.