ÎPS Casian a sfințit noua biserică din satul Crăiești (FOTO)

ÎPS Casian a sfințit noua biserică din satul Crăiești (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Credincioşii din comunitatea parohială Crăieşti, protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi, au trăit momente de aleasă bucurie sufletească duminică, 3 martie, odată cu sfințirea Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gravriil”, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Lăcaşul de cult din satul Crăieşti, judeţul Galaţi, a fost zidit în anul 1547 și rezidit în 1876, primind ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil. Din anul 1985, preotul paroh Lucian Oprea a început realizarea unor lucrări de reparaţii la biserică, acestea fiind finalizate în anul 1992 de către preotul suplinitor Tănăsache Costea, paroh la Parohia Smulți, judeţul Galaţi.

Slujba de resfințire a lăcaşului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pe atunci Arhiereu Vicar al Eparhiei Dunării de Jos, în data de 21 noiembrie 1992.

În perioada 1994-2013, parohia a fost păstorită de preotul paroh Cornel Gîță, prin implicarea căruia, în anul 2009, cu ajutorul enoriaşilor şi al Consiliului Local Vârlezi, s-a construit o casă de prăznuire şi s-a renovat casa parohială.

În anul 2014, cu binecuvântarea chiriarhului Dunării de Jos, ÎPS Casian, s-a întocmit proiectul de rectitorire din temelie a bisericii, iar în perioada 2016-2020 s-au realizat lucrările de reconstrucţie ale noii biserici.

Duminică, 3 martie, lăcașul de cult a fost sfințit, iar cu această ocazie a primit și un nou hram, închinat Sfântului Mare Mucenic Pantelimon şi tuturor sfinţilor doctori fără de arginţi.

”Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, a unor cadre medicale şi profesori de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, precum şi a numeroşi credincioşi din parohie şi din satele învecinate. Bucuria celor prezenţi la sărbătoarea acestei parohii a sporit la momentul trecerii tuturor prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare. În continuare, ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în curtea bisericii, în prezenţa credincioşilor.

La Sfânta Liturghie au participat şi numeroşi elevi de la şcolile din localităţile Crăieşti şi Smulţi, costumaţi în frumosul port tradiţional al zonei, care, la momentul chinonicului, au interpretat pricesne şi cântece patriotice. La momentul cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a tâlcuit Evanghelia din această zi, subliniind importanţa pocăinţei în viaţa creştină şi săvârşirea de fapte bune pentru semenii bolnavi şi cei aflaţi în suferinţă”, se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului lăcaş de cult, preotul paroh Ştefan Pintilie a primit rangul de iconom stavrofor, iar cei care s-au implicat la zidirea şi înfrumuseţarea bisericii Parohiei Crăieşti au primit diplome de ctitori.

Nu în ultimul rând, mai amintim că, în contextul „Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor“, după slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie, cadrele medicale prezente, de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu şi din Parohia Brătuleşti, au oferit consultaţii gratuite multor bolnavi şi vârstnici, în cadrul dispensarului din sat situat în apropierea bisericii. Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice. De asemenea, cu sprijinul venit din partea unui lanţ de farmacii, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi.

Citit 2258 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2024 20:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.