Fast food-ul de peste drum, în loc de covrigii din şcoală

Fast food-ul de peste drum, în loc de covrigii din şcoală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevii preferă caloriile, în locul mâncărilor sănătoase * Ei refuză să cumpere de la chioşcul şcolii, pentru că au alte variante “mai gustoase”  în apropierea unităţilor de învăţământ *

Într-un raid prin liceele şi şcolile din Galaţi, am constatat că, în cele mai multe cazuri, magazinele din incintă oferă elevilor alimente cât se poate de sănătoase. Cu toate astea, tinerii nu doresc astfel de produse în meniu şi apelează la chioşcurile din apropierea instituţiei de învăţământ pentru mâncare de tip fast food. 

Conform Legii 123/2008, în unităţile de învăţământ este interzisă comercializarea de produse care conţin ingrediente dăunătoare sănătăţii: grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari. Cu toate acestea, intenţiile sănătoase din actul normativ sunt omorâte din faşă de existenţa fast food-urilor sau a consignaţiilor, chiar lângă unităţile de învăţământ.

„Mai vrem şi noi altceva!”

La Colegiul Naţional „Costache Negri”, sunt deschise două chioşcuri. Cu toate acestea, o elevă în clasa a IX-a ne-a spus că este nemulţumită de produsele comercializate în liceu: „Mai vrem şi noi altceva, nu doar covrigi, patiserie şi floricelele de porumb. Când mai avem timp, ne luăm din staţie un sandvici.”

Dacă au poftă de altceva, elevilor de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” le sare în ajutor magazinul - restaurant din faţa instituţiei. „Mai cumpără şi de la noi, dar majoritatea se duc la cel de afară. Acolo găsesc fast food şi bar. Degeaba vrem noi să mănânce sănătos, dacă ei fac ce vor şi au şi alternative în apropiere”, ne-a spus vânzătoarea chioşcului din incinta liceului. Acelaşi lucru ne-a fost confirmat şi gardianul instituţiei: „Aproape toţi merg la barul din colţ. L-au deschis exact în faţa liceului. Am vorbit cu câţiva poliţişti, dar nu pot închide sau amenda magazinul, până nu vede elevul cu berea în mână, sau nu vede că vânzătoarea le dă ţigări”.

Există şi excepţii

Elevii Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” ţin la sănătatea lor: „Eu mănânc sănătos, aşa m-am învăţat de mic, de la părinţi. Mai bine că nu mai găsim chipsuri, snacksuri şi alte prostii. Şi liceul, e foarte strict în privinţa asta. De un an sau doi nu mai lasă în magazine astfel de produse”, ne-a spus un băiat de  clasa a X-a. Vânzătoarea unuia dintre cele două chioşcuri din liceu ne-a spus că „elevii cumpără de toate  - cornuri, crochete, biscuiţi”.

La fel se întâmplă şi la Şcoala Nr. 13 „Ştefan cel Mare”. Magazinul din interiorul unităţii satisface gusturile copiilor, care nu sunt mofturoşi. „Într-o zi cumpăr ceva, în altă zi altceva. Şi sunt şi ieftine”, ne spus o fetiţă din clasa a V-a.

Citit 1500 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.