Implicațiile majorării salariului minim în contabilitatea firmelor

Implicațiile majorării salariului minim în contabilitatea firmelor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Decizia majorării salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând din luna iulie, va duce la majorarea contribuțiilor sociale datorate de angajatori, astfel că aceștia vor avea și costuri operaționale mai mari. O estimare a acestora a fost realizată în cadrul unui studiu al consultanților Deloitte România.

Majorarea salariului minim brut a fost adoptată în data de 6 iunie 2024, prin Hotărârea de Guvern 598/2024, şi se referă la majorarea salariului de bază minim brut pe ţară, fără indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri. Măsura a fost completată, în data de 7 iunie 2024, cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 59/2024, care prevede creşterea de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună a sumei din salariul lunar pentru care nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Aşadar, salariaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege vor beneficia în continuare, până la finalul anului 2024 (scutirea fiind valabilă doar pe parcursul anului în curs) de această facilitate fiscală, precizează sursa citată.

"Un prim efect al acestor măsuri constă în faptul că salariaţii încadraţi cu salariul minim brut pe ţară vor înregistra o creştere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună. În plus, odată cu creşterea salariului minim brut pe ţară, se modifică şi valoarea deducerii de bază care este aplicată salariaţilor la locul de muncă unde au declarată funcţia de bază, în limita unui venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Astfel, valoarea maximă ce poate fi dedusă din salariul net lunar creşte de la 660 de lei la 740 de lei, fără a lua în considerare numărul de persoane aflate în întreţinere. În cazul în care un salariat are una sau mai multe persoane în întreţinere, deducerea personală de bază creşte în funcţie de numărul acestora, putând ajunge la maximum 1.665 de lei în cazul salariaţilor cu patru sau mai multe persoane aflate în întreţinere", se arată în materialul realizat de consultanţii Deloitte.

Pe de altă parte, pentru angajatori această măsură aduce costuri operaţionale mai mari, pentru că sunt obligaţi să plătească contribuţii sociale obligatorii (CAS şi CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe ţară pentru toţi salariaţii care înregistrează, într-o lună, venituri sub salariul minim brut.

"Aşadar, creşterea la 3.700 de lei pe lună implică automat şi majorarea bazei de calcul pentru aceste contribuţii sociale obligatorii. Prin urmare, angajatorii vor avea costuri operaţionale mai mari, în special cei cu un număr ridicat de angajaţi încadraţi cu salarii sub minimul pe economie şi cu timp parţial de lucru, deoarece vor fi nevoiţi să aloce fonduri suplimentare pentru plata diferenţei de contribuţii sociale generate de majorarea salariului minim brut garantat în plată la nivel naţional", subliniază documentul.

Pentru salariaţii care obţin venituri mai mici decât salariul minim net pe economie, popririle se pot aplica numai asupra sumei care depăşeşte jumătate din acest plafon, conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Astfel, odată cu majorarea salariului minim brut pe ţară, va creşte şi partea "protejată" în cazul popririlor, respectiv valoarea netă rămasă salariaţilor, după aplicarea popririlor.

Nu în ultimul rând, întrucât baza de calcul a indemnizaţiilor de concediu medical este limitată la 12 salarii minime brute pe ţară lunar, prin majorarea salariului minim pe economie se va mări, implicit, şi plafonul prevăzut de lege în acest sens. Salariaţii pot primi o indemnizaţie de concediu medical de până la 44.400 de lei lunar (brut), în creştere de la 39.600 de lei lunar, cât era plafonul anterior.

Citit 952 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2024 18:54

1 comentariu

  • postat de Dan
    Joi, 13 Iunie 2024 10:40
    89.136.187.***
    Nimeni nu spune de sal. mediu brut lunar pe tara
    care efectiv a ajuns la 8300 lei
    In calc. lunar pt stabilirea punctajului de pensie
    intra acest salariu mediu brut lunar
    Din cei 25% contributia pt pensie
    cateva procente se duc la pensia privata
    deci contributia este si mai mica
    Vai mama noas
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.