Scriam, zilele trecute, despre o nouă reuşită a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, şi anume obținerea unui produs lactat tip desert pe bază de concentrat proteic din zer și cătină. Produsul și procedeul de obținere a acestuia fac obiectul Brevetului de Invenţie nr. 132699 din 30.04.2024.
Autorii produsului pentru care s-a obţinut brevetul de invenție sunt dr. ing. Florentina Mihaela Ursache Strîmbei, prof. dr. ing. Elisabeta Botez, prof. dr. ing. Nicoleta Stănciuc, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, ş.l. dr. ing. Doina Georgeta Andronoiu, ş.l. dr. ing. Oana Viorela Nistor şi dr. ing. Mihaela Turturică.
Aşa cum ne-au explicat câteva dintre membrele acestei minunate echipe, ideea de la care s-a plecat, de la teza de doctorat a Florentinei Ursache, condusă de prof. Elisabeta Botez, a fost realizarea de compozite funcționale pe bază de extracte de cătină, cu obținerea unor produse alimentare cu valoare adăugată.
Practic, în cazul de faţă, care a făcut obiectul brevetului menţionat - cătina fiind folosită cu succes şi în alt tip de produse alimentare - s-a urmărit obţinerea unui super-desert de tip budincă (aşa cum se găsesc nenumărate în comerţ), dar fără agenţii de îngroşare folosiţi pe scară largă la produsele existente acum pe rafturile magazinelor, gen amidon şi gume. Cum cerinţa şi interesul consumatorilor pentru acest tip de produse sunt în creştere, echipa de cercetare a urmărit brevetarea acestei invenţii, pentru a putea, apoi, să realizeze produsul la nivelul staţiei-pilot de la FSIA, iar ulterior să poată fi realizată la nivel industrial. Evident, ţinta finală ar fi ca produsul să ajungă în magazine, preţul calculat fiind de 10 lei per suta de grame, dar trebuie să ţinem cont că este un produs super concentrat, care poate fi consumat ca atare, dar şi folosit în combinaţii pentru prăjituri sau alte produse de panificaţie.
Produsul conține fructe de cătină albă de cultură, deshidratate, bogate în compuși bioactivi ce susţin buna funcționare a sistemului nervos central, a sistemului imunitar și ajută în sinteza proteinelor. Este de preferat să fie folosită cătina de cultură, nu cea care creşte sălbatic, fiindcă aceasta ar putea fi influenţată de diferiţi factori de mediu, poluatori etc.
Produsul are la bază un proces de emulsionare a proteinelor din zer, sursă importantă de peptide bioactive, cu efecte antihipertensive, antilipemice, antimicrobiene, antioxidative, opiacee și imunomodulatoare. Este indicat şi pentru copii, având conţinut mic de zahăr, dar un gust foarte plăcut, stimulând imunitatea şi ajutând vederea. Se digeră foarte bine şi nu conţine niciun fel de conservant, termenul său de valabilitate fiind de şapte zile de la producere.
Evident, pentru echipa din spatele acestui produs, munca va continua, aşa cum spuneam, cu etapele necesare pentru a fi produs la scară industrială. De altfel, întregul proces de obţinere a unui brevet este extrem de lent în România, a durat şapte ani în acest caz şi cam aşa se întâmplă de obicei, ceea ce pune o frână nedorită aspiraţiilor legitime ale oricărui cercetător român de a-şi vedea produsul - mai ales în cazul alimentelor benefice sănătăţii - pe rafturile magazinelor.