Am aflat de ce e murdară apa caldă

Am aflat de ce e murdară apa caldă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Apa caldă cu care ne spălăm este apa rece pe care o bem!” * „Apa caldă nu este luată direct din Dunăre şi încălzită, ea este cumpărată de la societatea SC Apă Canal SA Galaţi, încălzită şi apoi dată populaţiei” * „Atât şefii societăţii comerciale Apaterm S.A. Galaţi cât şi întreaga populaţie beau şi se spală cu aceeaşi apă, provenită din acelaşi loc şi anume SC Apă Canal S.A. Galaţi” * „Dacă acest lanţ al datoriilor nu se va restrânge, municipiul Galaţi riscă să rămână fără apă caldă şi căldură, lucru care va fi, într-adevăr, deosebit de grav!” *

Articolul publicat recent de ziarul nostru „De ce e apa caldă murdară?” a stârnit multiple reacţii din partea gălăţenilor.

Pentru Daniel Ţuţui, cititorul care ne-a semnalat că pe 1 decembrie apa din cadă l-ar fi murdărit mai rău în loc să-l cureţe, dar şi pentru toţi gălăţenii care au păţit măcar o dată aşa ceva, publicăm răspunsul oficial, primit de la conducerea SC Apaterm, document semnat de către directorul general al Apaterm, George Cubasa (FOTO 2).

Apaterm precizează din start că la data de 1 decembrie 2010, şi în nici o altă zi, nu s-a semnalat nicio sesizare, la dispeceratul S.C. APATERM S.A. Galati, din partea domnului Ţuţui Daniel, cu privire la apa caldă  murdară.

„Mai mult decât atât, dacă reclamaţia ar fi fost reală, aceasta ar fi fost înregistrată cu număr, adresa domnului Ţuţui şi numărul de telefon pentru a putea fi contactat. În lipsa acestor date, nu putem dispune măsuri de verificare a punctului termic din care face parte dânsul”, precizează Apaterm.

Reproducem în continuare răspunsurile oficiale ale Apaterm, prin directorul George Cubasa, reamintindu-vă şi întrebările cititorului nostru:

Întrebare: Şefii Apaterm în aceeaşi apă fac baie sau ei au centrală proprie?

Răspuns: Atât şefii societăţii comerciale Apaterm S.A. Galaţi, cât şi întreaga populaţie beau şi se spală cu aceeaşi apă, provenită din acelaşi loc şi anume SC Apă Canal S.A. Galati.

Întrebare: Apa este luată direct din Dunăre, încălzită şi introdusă în reţea?

Răspuns: Apa caldă nu este luată direct din Dunăre şi încălzită, ea este cumparată de la societatea SC Apă Canal SA Galaţi, încălzită şi apoi dată populaţiei. Dacă apa rece este murdară, şi apa caldă va fi murdară în căzi. Există însă un decalaj: apa rece este consumată mai des decât apa caldă. Deci, depunerile din apa rece sunt eliminate înaintea celor din apa caldă.

Întrebare: Au toate blocurile reţea de retur, astfel încât apa caldă să fie în permanenţă păstrată la temperatura adecvată (cea la care este facturată)?

Răspuns: În ceea ce priveşte reţeaua de retur, aceasta se referă la încălzire, iar pentru apa caldă este vorba de reţea de recirculare, care se realizează odată cu modernizarea punctelor termice. Dintr-un total de 118 puncte termice, 52 de puncte termice au parţial sau total instalaţii de recirculare, urmând ca până la finele anului 2010 să mai fie realizate încă un număr de zece reţele.

SC Apaterm SA Galaţi a realizat lucrările mai sus menţionate cu fonduri alocate de la bugetul de stat. Însă, pentru ca apa caldă să ajungă în robinete, acestea trebuie deschise de către toţi proprietarii de apartamente. În acelaşi timp, este importantă şi modernizarea subsolurilor blocurilor şi a instalaţiilor interioare, lucrări ce intră în responsabilitatea asociaţiilor.

Întrebare: Au fost sesizări ale asociaţiilor de locatari cu privire la existenţa/necesitatea reţelelor de retur? Câte şi cum au fost soluţionate?

Răspuns: Din totalul asociaţiilor, doar un procent de 9 la sută au rămas Asociaţii de Locatari şi nu au fost, încă, transformate în Asociaţii de Proprietari. Iar sesizările Asociaţiilor de Locatari, au fost soluţionate în procent de 80 la sută. În ultimele şase luni s-au înregistrat patru sesizări privind apa calda murdară, şi au fost soluţionate în procent de 100 %.

Întrebare: Această „apă caldă” este furnizată de acelaşi Apaterm care opreşte apa caldă în unele blocuri cu datorii, sau este altul care este conştient că serviciile furnizate lasă foarte mult de dorit şi nu îşi permite, fără nişte investiţii serioase şi fără o politică bazată pe satisfacţia şi respectul faţă de client, să oprească apa caldă mai ales unor clienţi care sunt cu factura la zi, chiar dacă au ghinionul să locuiască într-un bloc „cu datorii”?.

Răspuns: SC Apaterm SA Galaţi are contract cu Asociaţiile de Locatari/Proprietari şi nu în mod direct cu locatarii/proprietarii care fac parte din asociaţie. Aşadar, măsura sistării apei calde se ia la nivel de asociaţie, din cauza datoriilor foarte mari.

APATERM S.A. Galaţi trage un semnal de alarmă către toţi clienţii săi! Dacă nu se vor achita din datoriile populaţiei către societatea distribuitoare, vom ajunge în imposibilitatea de a mai furniza agent termic, situaţia fiind foarte gravă, având în vedere faptul că societăţii comerciale Electrocentrale SA Galaţi i s-a sistat furnizarea cu gaz şi în prezent funcţionează cu păcură.

Dacă acest lanţ al datoriilor nu se va restrânge, municipiul Galaţi riscă să rămână fără apă caldă şi căldură, lucru care va fi, într-adevăr, deosebit de grav!

Citit 2188 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.