Începe eliberarea permiselor pentru pescuitul sportiv

Începe eliberarea permiselor pentru pescuitul sportiv
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*ANPA va elibera autorizaţia mult aşteptată şi direct persoanelor fizice, nefiind nevoie de apartenţa la vreo asociaţie de profil * Contravaloarea acestor permise este de 30 de lei * În acest an, perioada de prohibiţie în habitatele piscicole naturale va începe pe 15 aprilie.

În sfârşit, s-au clarificat lucrurile în ceea ce priveşte reglementările în domeniului pescuitului sportiv şi recreativ. Cele mai multe nedumeriri au fost legate de obţinerea permiselor de pescuit, până mai ieri fiind încă valabile cele pentru anul trecut, pentru că încă nu se începuse eliberarea celor pe 2012 de către autoritatea ce are competenţe în acest domeniu, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).

Anunţul mult aşteptat a apărut acum trei zile pe site-ul instituţiei: „Permisele de pescuit recreativ-sportiv se eliberează de ANPA nominal atât la persoane fizice cât şi la Asociaţiile de pescari sportivi care deţin Autorizaţii de pescuit recreativ/sportiv, prin structurile sale regionale”.

Durează 30 de zile

Procedura de obţinere este foarte simplă, deşi durează mult din momentul depunerii documentelor şi până la intrarea în posesie a noului permis. La casieriile de la Finanţele Publice se plăteşte suma de 30 de lei, contravaloarea permisului de pescuit recreativ / sportiv, iar chitanţa respectivă, însoţită de o copie după actul de identitate, se depune la sediul din Galaţi al ANPA – filiala Moldova, aflat pe strada Basarabiei nr. 55, bloc A 16, parter. „Documentele se depun doar în zilele de luni ale fiecărei săptămâni, între orele 10 şi 14. Permisele vor fi nominale, se fac la Bucureşti şi durează 30 de zile din momentul depunerii documentelor şi până la eliberarea permiselor. În acest interval de timp menţionat, se poate pescui pe baza permisului pe 2011”, ne-a precizat Vasile Bocăneală, şefului filialei din Galaţi a ANPA. De „serviciul permise” a fost desemnat să se ocupe în Galaţi inspectorul Alma Goiciu, eventualele informaţii suplimentare putând fi obţinute şi telefonic, la numărul 0236.414102. 

O problemă vor avea cei care nu au avut un astfel de permis şi care vor fi nevoiţi să aştepte cele 30 de zile până le vine autorizaţia pe 2012, timp în care nu vor putea arunca băţul în gârlă  în condiţii legale.

PG-urile pe 2011, încă valabile

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi, subcomisarul Ion Irimia, gălăţenii care au permis de graniţă (PG) valabil pentru anul 2011 pot să pescuiască în continuare în zona de graniţă pe baza acelui permis. Documente noi se vor emite de către Poliţia de Frontieră odată ce pescarii vor intra în posesia permiselor de pescuit pe anul 2012. Merită menţionat, de asemenea, faptul că persoanele care nu au avut până acum permis de pescuit trebuie să îşi procure acest document deoarece Poliţia de Frontieră nu mai emite, din 2012, permise de acces pentru agrement în zonele de graniţă. Modelul de cerere pentru emiterea unui nou permis de graniţă, necesar în cazul celor care nu au un astfel de act căruia să i se prelungească valabilitatea, se găseşte la sediul Poliţiei de Frontieră. Nu este nevoie să achitaţi nicio taxă, la Trezorerie, pentru eliberarea permisului de graniţă, ne-a mai informat subcomisarul Ion Irimia. 

Prohibiţie pentru 60 de zile

De asemenea, a fost făcut public şi Ordinul privind probiţia pescuitului în anul 2012. Conform articolului 1, se înterzice pescuitul în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 15 aprilie – 13 iunie inclusiv. În apele care constituie forntieră de stat, perioada este 45 de zile, între 15 aprilie şi 29 mai. Noutatea o reprezintă articolul 5, aliniatul 1, referitor la pescuitul ştiucii, care în anii precedenţi era permis în perioadele mai sus menţionate, fără restricţii. Acum, pescuitul ştiuci se poate efectua numai cu eliberarea capturilor în mediul acvatic natural.

Citit 13190 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2012 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.