Mii de credincioși în pădurea de la Buciumeni. Premii de peste 50.000 de lei pentru tinerii din Galaţi şi Brăila (FOTO)

Mii de credincioși în pădurea de la Buciumeni. Premii de peste 50.000 de lei pentru tinerii din Galaţi şi Brăila (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Peste 1.500 de tineri au participat la Praznicul Sfintei Treimi de la Mănăstirea Buciumeni, ce reunește an de an, în pelerinaj, ”în catedrala cu vitralii foșnitoare”, la altarul de vară din mijlocul codrilor, numeroși credincioși din județele Galați și Brăila. De asemenea, tinerilor le-au fost dedicate convorbirile duhovnicești menite să le răspundă la întrebările pe care le au despre viață, credință și valorile creștine, dar și festivitatea de premiere a elevilor ce s-au făcut remarcați la concursurile școlare, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Anul acesta, pelerinajul tinerilor la hramul Mănăstirii Buciumeni a ajuns la cea de a 29-a ediţie, iar tema generală a manifestării a fost dedicată pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi comemorării tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

Slujba Sfintei Liturghii la Altarul de vară din mijlocul pădurii a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar tinerii au dat răspunsurile liturgice într-o frumoasă şi deosebită armonie. Alături de ei au fost prezenţi mulţi preoţi şi cântăreţi bisericeşti, dar și profesori și învățători ai elevilor, veniţi din cele opt protopopiate ale eparhiei.

”În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi şi în mod special tinerilor, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu revărsată în lume prin Fiul şi desăvârşită de Duhul Sfânt, arătând că ”vuietul Duhului Sfânt nu este doar o sărbătoare o dată pe an, ci este puterea prin lumină, care ajută tânărul de toate vârstele să accepte în Cuvântul lui Dumnezeu pe Învăţătorul, Sfinţitorul şi Vindecătorul nostru, Domnul Iisus Hristos”.

Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit celor peste 100 de voluntari care s-au mobilizat şi s-au implicat exemplar în organizarea acestei mari sărbători, apreciind totodată participarea unui număr aşa de mare de tineri la sărbătoarea Sfintei Treimi în cadrul natural al pădurii de la cunoscuta şi îndrăgita mănăstire Buciumeni”, se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor au fost şi tinerii din grupele catehetice care au participat la Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care Vindecă”, desfășurat în Patriarhia Română în contextul anului omagial şi comemorativ 2024. La acest concurs naţional, la nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au participat un număr de 1.870 de elevi din 104 grupuri catehetice parohiale.

Acestora li s-au adăugat numeroşi elevi olimpici şi alţi tineri liceeni, vârstnici voluntari, profesori de Religie, cadre didactice de la alte discipline de învăţământ, dar şi părinţi ai tinerilor.

Grupul de tineri ”Sf. Stelian Paflagonul” din Parohia brăileană Movila Miresii şi Grupul de bătrâni „Zestrea“ din comuna Barcea, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în costumul tradiţional românesc, au interpretat pricesne şi cântece patriotice.

La eveniment au fost prezente şi mai multe echipe performante de robotică din judeţele Galaţi şi Brăila, care au reuşit în ultimii ani să obţină premii naţionale şi internaţionale.

În semn de aleasă preţuire şi apreciere pentru părinţi şi copiii lor, pentru educaţia din şcoală şi pentru participarea la concursurilor şcolare şi cele parohiale, prin contribuţia Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au fost oferite premii în bani în cuantum de 42.000 lei, precum şi diplome şi alte daruri în valoare de 10.000 lei.

De asemenea, la Tipografia eparhială „Candela cuvântului“ a fost tipărită pentru acest eveniment broşura intitulată ”Cuvântul care Vindecă”, în care sunt cuprinse mărturii şi impresii ale tinerilor participanţi la Concursul Naţional Catehetic din acest an.

Mulţumiri, aprecieri şi diverse daruri pentru implicarea în activităţile parohiale au primit din partea ierarhului locului toţi tinerii şi coordonatorii grupurilor catehetice parohiale.

După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii, au fost formate grupele pentru convorbirile duhovniceşti cu tinerii. Dialogurile s-au axat pe abordarea unor aspecte ce îi frământă pe tineri şi pentru care doresc să afle soluţii. Coordonatorii acestor grupe au fost preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie.

Citit 3115 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2024 21:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.