Cine o cunoaşte pe artista Emilia Savu, profesoară la Şcoala de Arte a Centrului Cultural "Dunărea de Jos" din Galaţi, secţiunea Canto/ Muzică uşoară, ştie că le spune elevilor săi, mai mici sau mai mari (anul acesta, elevii au avut între 5 ani şi 57 de ani - n.a.), "puii mei", cu o afecţiune maternă care trece dincolo de bariera altfel firească între învăţăcei şi maestra lor.
Evident, elevii care vin de la vârste de grădiniţă cresc frumos, unii ajungând deja în 2023/2024 la anul VII de studiu şi aproape de maturitate. Alţi elevi vin să practice muzica iubită fiind adulţi deja, uneori chiar şi cu copiii lor, iar profesoara nu poate decât să se bucure, "cu recunoştinţă pentru tot, pentru părinţii elevilor, fără de care nu am putea face atâtea lucruri frumoase, pentru susţinerea managerului Centrului, Vali Viorel Sandu, şi a lui Doru Cimpoeru, coordonatorul Şcolii de Arte, astfel încât proiectele noastre să crească de la an la an, pentru sănătate şi prieteni dragi, printre care se numără şi «Viaţa liberă», pentru membrii juriilor naţionale şi internaţionale din care fac parte". Un gând luminos de recunoştinţă merge şi la familie, tatăl său, care tocmai a împlinit 89 de ani pe 8 iulie, şi fratele, Constantin Mircea, pentru sprijinul constant.
Când o întreb pe care dintre elevii săi din anul şcolar abia încheiat (25 septembrie 2023 - 25 iunie 2024) i-ar nominaliza, misiunea devine imposibilă. Emilia Savu are câte un cuvânt bun despre fiecare, de la mic, la mare, aşa că este imposibil să facem altceva decât să reţinem numele, dintre care pe unele le recunoaştem deja de la concursuri sau spectacole în care i-am văzut evoluând pe elevii Şcolii de Arte. Eva şi Sofia Cirimbei sunt gemene şi au şase ani, având cinci când s-au înscris, Carmen Ghelase, de 46 de ani, cântă împreună cu fiica sa, Teodora Ghelase, de 13 ani, ambele fiind foarte talentate. Clasa are şi băieţi talentaţi: Eduard Gafton, Liviu Sandu, Bogdan Roman, Rareş Iordache, David Craşovan. Fetele sunt însă mai multe, de vârste diferite, acoperind toate genurile de muzică şi fiind, în acelaşi timp, nişte mini-actriţe, unele dintre ele, din ce am văzut, transformându-şi fiecare moment pe scenă într-un adevărat spectacol: Alexia Ştefu, Sofia Cudălbeanu, Maria Damaschin, Adelina Nicolae, Sofia Stan, Teodora Pagu, Antonia Burduşa, Sofia Ursache, Maria Miron, Irina Rădăvoiu, Sara Pascu, Ilinca Bălan, Ema Maria Ichim, Ariana Rouă, Maria Carolina Nichita, Irina Pavel Rebeca Zaharia şi Denisa Costin, iar, printre veterane, Dena Amuş (17 ani), de şapte ani eleva Emiliei Savu şi Alexia Mocăniţă - MAO (19 ani), binecunoscută publicului gălăţean din multiplele apariţii televizate la concursuri şi emisiuni naţionale, precum şi din emisiunea SPOT ON la "Viaţa liberă", în care a fost intervievată de Anca Melinte, alături de actriţa Elena Emandi.
"Puişorii" Emiliei Savu au participat, cu emoţii, dar şi cu determinare, întorcându-se şi cu premii, la nu mai puţin de 15 festivaluri naţionale şi cinci internaţionale, dintre care două la Chişinău şi câte unul în Germania, Malta şi Grecia. La acestea s-au adăugat trei spectacole ale clasei, desfăşurate la Galaţi, sub genericul "Cântecele şi... Noi" şi Festivalul Internaţional cu acelaşi nume, aflat la prima ediţie, care a fost o reuşită, reunind 78 de artişti talentaţi din judeţele Galaţi (municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Bereşti), Iaşi, Bacău, Buzău, Vrancea, Brăila şi municipiul Bucureşti, precum şi din Republica Moldova, Bulgaria şi Armenia.
Emilia Savu încheie anul de cântece cu bucurie şi recunoştinţă pentru tot şi cu promisiunea că surprizele frumoase nu ne vor ocoli din direcţia "puişorilor" ei muzicali, mai ales că deja în primele zile de vacanţă au participat la două festivaluri în Galaţi, iar pe 11 iulie urmau să plece la un festival în Bulgaria. Tuturor, elevilor mici şi mari, felicitări pentru un an plin!