Sponsorizare de 150.000 de euro de la Damen pentru Facultatea de Arhitectură Navală

Sponsorizare de 150.000 de euro de la Damen pentru Facultatea de Arhitectură Navală
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Facultatea de Arhitectură Navală (FAN) din cadrul Universității "Dunărea de Jos" din Galați rămâne una dintre cele mai "ofertate" facultăți de către firmele din Galați și nu numai. Un interes foarte mare din partea mediului economic este și pentru facultățile de inginerie și de automatică și calculatoare.

În iulie, absolvenții Facultății de Arhitectură Navală au primit oferte de angajare chiar înainte de finalizarea susținerii examenelor de licență, reprezentanții Șantierului Naval Constanța venind la Galați pentru a le prezenta viitorilor ingineri navaliști oportunitățile de angajare în această importantă unitate.

Pe de altă parte, buna colaborare cu Șantierul Naval Damen Galați a înregistrat noi pași importanți. "Avem un protocol încheiat cu Damen Galați, care va fi semnat în perioada următoare, dar ei deja au făcut o sponsorizare de 150.000 de euro, bani care vor fi folosiți pentru îmbunătățirea unui spațiu didactic de la Facultatea de Arhitectură Navală", a afirmat rectorul universității gălățene, Marian Barbu, într-o conferință de presă.

Cu Constanța, "fabrica de navaliști" de la Galați are o lungă colaborare, în special cu cei de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân". De acolo, nu chiar anual, dar frecvent, vin candidați și își fac studiile la Galaţi, pentru că e unica facultate de nave din țară.

Însă nu doar Navele atrag un interes ridicat. Recent, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați și Uzina de Produse Speciale Dragomirești au semnat un acord al cărui principal scop este realizarea de studii de cercetare în parteneriat. Uzina din Dragomirești (Dâmbovița) este specializată în producția de muniție de artilerie, bombe de aviație, încărcături explozive pentru minerit și explozibili pentru uz militar. "Zona aceasta de defense este foarte atractivă din punct de vedere al cercetării și ne dorim să dezvoltăm proiecte. Deocamdată, colaborarea este la stadiul de bune intenții, sunt câteva proiecte, dar de valoare mică. În momentul în care vor fi proiecte de valoare mai consistentă, cu siguranță le vom anunța. Vor fi proiecte de cercetare, folosind atuurile pe care le avem noi - pe partea Facultății de Inginerie, unde pe zona de materiale există deja studii în zona aceasta, pe partea de nave unde noi putem testa diferite soluții, și în zona de inginerie electronică de putere, unde putem ajuta", a spus Marian Barbu.

L-am întrebat pe rectorul Universității "Dunărea de Jos" din Galați dacă și alte firme oferă burse și programe de internship pentru studenții gălățeni din ani terminali.

"La Calculatoare, avem foarte multe firme care oferă atât partea de internship, cât și burse. De exemplu, în zona de automatică-calculatoare avem o propunere, pe care o concretizăm la anul, de a face inclusiv doctorate cu bursă oferită de firmă. Dificultatea pe partea de doctorat este dată de publicații, pentru că firma își dorește, evident, să apere tot ce înseamnă nou într-un proiect, iar doctoratul presupune să publici. Încercăm să vedem cum putem împăca cele două aspecte, să nu ne trezim că doctorandul e în anul III și vrea să publice, iar firma îi zice "nu, că eu vreau să o comercializez". Trebuie să o gândim foarte bine de la început și sunt convins că la anul vom avea primul doctorat realizat cu o firmă privată.

Avem, în special pe zona de inginerie, firme care oferă burse studenților și la nave, și la calculatoare, și la inginerie. Anul trecut, de exemplu, am avut la automatică și calculatoare bursele "Ursus". Compania a oferit studenților de la Știința și Ingineria Alimentelor și de la Automatică câte două burse pentru fiecare. Am avut burse oferite de Arabesque, care de altfel a făcut și niște sponsorizări impresionante. Mai este Combinatul Liberty, care, în plus, face acel program de internship, atractiv pentru studenți. Au mai fost internshipuri pe zona de calculatoare, unde cei de la IV Future au propriul sistem de internship și îi plătesc pe studenți oferind burse generoase. Sunt destul de multe astfel de oportunități pentru studenții noștri", a concluzionat rectorul Marian Barbu.

Citit 4461 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2024 15:26

1 comentariu

  • postat de apropo...
    Joi, 08 August 2024 11:31
    79.127.224.***
    Damen Galati , cand isi publica situatia financiara pe 2023 ???? Au ceva de ascuns ??
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.