Bătaie pe anvelope de iarnă second-hand

Bătaie pe anvelope de iarnă second-hand
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De departe cea mai bună afacere, care sparge toate încasările este cea de vânzare a anvelopelor de iarnă. Noi nouţe (pentru cei cu bani) sau second-hand (pentru cei cu venituri modeste), anvelopele de iarnă nu reprezintă o fiţă a şoferilor, ci este o obligaţie, stabilită clar prin lege. Deja moda sh-urilor la anvelope este atât de „actuală” la Galaţi, încât până şi marile supermarketuri au la vânzare astfel de produse. Gălăţenii preferă să cumpere anvelope sh. pentru că faţă de cele noi, acestea sunt cam cu o treime mai ieftine (având preţuri cuprinse între 50 şi 500 de lei).           

La unul din magazinele de vânzare a anvelopelor second-hand, de pe Coşbuc, aceste produse sunt cumpărate direct din TIR-ul cu care au fost aduse. Şoferii nici nu au mai avut răbdare ca marfa să fie descărcată, ci s-au înghesuit să cumpere cele patru anvelope, direct din camion. Aglomeraţia a atras atenţia trecătorilor, care au avut impresia că asistă la unul din momentele de dinainte de ’89, când se aduceau portocale sau banane la alimentară!

OUG 195/2002, republicată şi actualizată, impune ca obligativitate conducerea autovehiculelor cu anvelope de iarnă omologate, în cazul în care se circulă pe orice drum public acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei. Deşi legea nu precizează nicio dată-limită până la care şoferii trebuie să îşi monteze anvelopele de iarnă pe maşini, dacă la noapte va ninge, este obligatoriu ca joi dimineaţă să circule numai maşinile cu anvelope de  iarnă. În caz contrar, poliţistul poate sancţiona şoferul cu 9 până la 20 de puncte amendă (ceea ce înseamnă amendă cuprinsă între 603 şi 1340 de lei – un punct de amendă este stabilit la 67 de lei). În plus, legea spune că unui şofer prins că circulă, pe timp de iarnă, fără anvelope corespunzătoare, i se va ridica certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. Actele se restituie abia după ce şoferul îşi cumpără şi îşi montează anvelopele de iarnă, primeşte avizul din partea RAR şi se prezintă cu aceasta la Poliţia Rutieră, a explicat purtătorul de cuvânt al instituţiei, subinspectorul Aurelian Ropotan.

Astfel, orice şofer care, până iarna trecută, nu s-a învrednicit să îşi cumpere anvelope de iarnă caută acum acest produs. Şi, având în vedere numărul mare de şoferi care se înghesuie la magazinele care vând anvelope de iarnă, se poate spune că, iernile trecute, gălăţenii s-au dat cu sania, nu au circulat cu maşinile pe zăpadă!

Citit 4146 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2011 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.