Pelerinajul cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam s-a încheiat în seara zilei de miercuri, 14 august, la cunoscutul așezământ monahal din județul Galați. Acest pelerinaj a precedat marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, marcată cu evlavie de toți creștinii joi, 15 august.
În ultimele două săptămâni, de la începutul postului Adormirii Maicii Domnului, prețioasa icoană a Mănăstirii Adam a fost purtată în procesiune și oferită credincioșilor spre închinare și bucurie duhovnicească în peste 150 de parohii de Arhiepiscopia Dunării de Jos.
În ajunul marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a alăturat miilor de credincioși veniți la Mănăstirea Adam să o cinstească pe Născătoarea de Dumnezeu. Cu toții au mers în procesiune de la troița din satul Adam până la altarul de vară al mănăstirii, unde Icoana făcătoare de minuni a fost așezată spre închinare.
În continuare a fost oficiată Slujba Privegherii, urmată de emoționantul Prohod al Maicii Domnului. Această alcătuire liturgică similară Prohodului Domnului conține o teologie profundă, exprimată în versuri, așezate în 188 de strofe, împărțite în trei stări. Prohodul este, de fapt, o rugăciune cântată prin care credincioșii îi cer Maicii Domnului ocrotire în momentele dificile ale vieţii, exprimând totodată adevărul fundamental că ea este Maica Vieţii.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre bucuria și evlavia credincioșilor care s-au întâlnit în acest post cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam.
”În starea noastră sufletească, rugăciunea, cale de pacificare lăuntrică, prin Maica Domnului și prin prezentarea sfintei sale icoane către noi, reaprindem în «candela» recunoștinței respectul, dragostea și prețuirea de mamă cerească și pământească. De aici se naște și bucuria unei sfătuiri materne, omenește și spiritual prin bucurie din inimi. Redevenim astfel fii ai unei «mame a mamelor noastre», care nici prin adormire nu ne părăsește, dar readuce oarecum și pe mama plecată din viața aceasta într-o formă mult spiritualizată și mereu vie în viul vieții fiilor ei!
Dar, în același timp, Maica Domnului ne adună în pelerinaj la rugăciuni și în fapte bune de la om la om, separându-ne de singurătatea dăunătoare și păgubitoare. Comuniunea începe spiritual și continuă în concretul vieții de zi cu zi, în familie și în comunitate”, a transmis credincioșilor ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La final, toți cei prezenți au fost binecuvântați cu agheasmă, după ce aceștia au trecut pe sub Sfântul Epitaf cântând pricesne închinate Maicii Domnului și purtând în mâini lumânări aprinse.
Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită joi, 15 august, este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe. Această sărbătoare comemorează adormirea și proslăvirea prin ridicarea cu trupul la cer a Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea mărturisește că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.