Pelerini în București, la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou

Pelerini în București, la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pelerini din toate zonele țării au urcat, duminică, 27 octombrie 2024, încet-încet, în Dealul Patriarhiei. De o săptămână, credincioșii români au venit să se roage la Sfinții Săi, Sfântul Dimitrie Basarabov fiind cel care de 250 de ani (13  iulie 1774) adună rugăciunile, dragostea și lacrimile noastre.

Anul acesta, pe lângă comuniunea cu Sfinții Împărați Constantin și Elena şi Sfântul Nectarie de Eghina, pelerinii s-au bucurat de prezența Sfântului și dreptului Lazăr, "prietenul Domnului", cel înviat în a patra zi de la moarte. Prezența Sfântului Odor, care a înviat în aceasta toamnă Colina Bucuriei, a fost posibilă prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu dragostea Preafericitului Părinte Arhiepiscop Gheorghe al Ciprului, aflat întâia dată în țara noastră, în calitate de conducător al Bisericii Ciprului.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), s-au rugat membrii Sfântului Sinod, între aceștia și Înalt Preasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos. De joi, de la deschiderea oficială a manifestării, prin tradiționalul pelerinaj Calea Sfinților, s-au adunat în comuniune sute de mii de pelerini, care au nădejde la Dumnezeu și Sfinții Săi... După citirea celor două evanghelii, Preafericitul Părinte Daniel a explicat sensul credinței smerite, care este întotdeauna tămăduitoare spre învierea noastră.

Oaspetele credincioșilor români și al Sfântului Dimitrie cel Nou din aceste zile, Sfântul Lazăr, este fratele celor două surori - Maria și Marta - modele ale rugăciunii și faptei bune, cele două fiind martore la învierea fratelui lor de către Mântuitor. "Acest Sfânt este un simbol puternic al biruinței asupra morții și al iubirii nemărginite a lui Dumnezeu față de oameni", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la hramul din acest an de pe Colina Bucuriei.

În zilele premergătoare sărbătorii, a fost decisă canonizarea Sfântului Macarie Protopsaltul, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat mai multe hotărâri legate de buna organizare a Centenarului din 2025, împlinirea a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei BOR și o sută de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. De asemenea, s-a hotărât ca anul 2026 să fie dedicat pastorației familiei creștine și Anul Sfintelor Femei cinstite în calendarul ortodox de peste an - mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame.

Citit 879 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2024 18:52