Caz medical rarisim

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sarcină extrauterină la o femeie sterilizată

* Dr Mihaela Bucatanschi, dr. Cosma Ţapliuc şi personalul de gardă de la UPU au salvat viaţa unei paciente * De două ori în stop cardio-respirator * Avea doi litri de sânge în burtă * Acasă o aşteaptă doi copii *

Printre urgenţele majore cu care s-au confruntat ieri medicii Spitalului Clinic de Urgenţă, s-a numărat şi cazul unei femei în vârstă de 32 de ani adusă la Unitatea de Primiri Urgenţe în stare critică. A făcut un prim stop cardio-respirator, dar personalul de la UPU a reuşit să o resusciteze. În acest timp, au făcute operativ principalele analize. S-a constatat că valoarea hemoglobinei era înjumătăţită şi acest indiciu coroborat cu tensiunea arterială şi aceasta mult scăzută a sugerat posibilitatea unei hemoragii interne. La o femeie aflată la vârsta deplinei maturităţi, hemoragia legată o stare patologică a aparatului reproducător este o ipoteză care se investighează în mod obligatoriu. Doctorul Cosma Ţapliuc, medic de gardă pe secţia Obstetrică - Ginecologie a alergat la UPU şi graţie experienţei dobândite în zeci de ani de meserie, a intuit că are de-a face cu o sarcină extrauterină. Poate că unii ar spune:” Ei şi ce mare lucru e să stabileşti un diagnostic de extrauterină ? „

În acest caz este o veritabilă performanţă întrucât pacienta avea trompele uterine „legate” ceea ce înseamnă că, cel puţin teoretic, nu mai putea rămâne însărcinată.

„De-a lungul carierei am mai întâlnit doar un singur caz similar. Sunt extrem rare şi de periculoase. Nu era timp de pierdut aşa că am anunţat-o imediat pe dna dr. Mihaela Bucatanschi, şefa secţiei Obstetrică –Fiziologică, care era de gardă. În minutele următoare o aştepta deja pe pacientă în sala de operaţii, pregătită să intervină. Am urcat cu pacienta în lift, fără s-o slăbim din ochi, grăbindu-ne  către sală. La un moment dat, a intrat iar în stop dându-ne mari emoţii, dar a fost din nou resuscitată şi a ajuns cu bine pe masa de operaţii. M-am pregătit şi eu şi am intrat pentru a opera cu dna dr. Bucatanschi. Biata femeie avea burta plină cu sânge. S-a evacuat o cantitate de cel puţin doi litri. Este mamă a doi copii, ambii născuţi prin cezariană. După două cezariene se practică ligaturarea (legarea n.n.) trompelor uterine pentru evitarea altor sarcini. S-a întâmplat că la această femeie, în zona de ligatură, spermatozoidul a găsit un spaţiu de un milimetru şi jumătate prin care a reuşit să treacă  şi să întâlnească ovulul pe care l-a fecundat. Ulterior, ovulul fecundat, în loc să ajungă în uter (ca în cazul unei sarcini normale) s-a fixat pe bontul trompei dând naştere sarcinii extrauterine şi implicit acelei hemoragii care a pus în pericol viaţa pacientei. Acum starea ei este stabilă şi ce-a fost mai greu a trecut. Eu zic că a fost salvată ”.

Pentru a înţelege mai bine gravitatea cazului trebuie ştiut că în mod normal, imediat după fertilizare, „oul” începe călătoria vieţii către uter, unde se fixează pe pereţii acestuia şi începe să crească. În unele cazuri însă, oul fecundat se stabileşte în afara uterului, determinând astfel dezvoltarea unei sarcini extrauterine (sau ectopice). Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterină este cel al ruperii peretelui trompei care are drept consecinţă sângerarea arterială, atât de intensă, încât se produce o inundare sanguină în cavitatea abdominală şi viaţa femeii este pusă în pericol. Chiar în cazurile de şoc hemoragic grav, intervenţia chirurgicală nu trebuie amânată.

Aşa cum a decis şi procedat echipa de gardă a secţiei Obstetrică Fiziologică care prin profesionalism a salvat viaţa mamei a doi copii.

Citit 7556 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.