Câinii seniori au nevoie de alt tip de atenție și de îngrijire față de un câine mai tânăr, asta este evident. Dar cum știi că și câinele tău a devenit senior? Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva informaţii referitoare la acest subiect.
Câinii de talie gigant îmbătrânesc mai repede decât câinii de talie mică și au viața mai scurtă. Un Mare Danez e considerat deja senior la vârsta de şase ani, pe când un Chihuahua ar fi considerat „în floarea vârstei” si nu ar deveni senior decât pe la 10-11 ani. Câinii de talie mare sunt undeva la mijloc. Un Golden Retriever ar putea fi considerat senior la opt ani. Evident, sunt importante şi moştenirea genetică, dar şi alimentaţia şi modul de viaţă ale animalului şi stăpânului său.
De ce boli poate suferi câinele senior
- Artritră sau alte boli degenerative care ar putea să îl încetinească. Nu va mai putea să meargă, să alerge și să se joace la fel, va evita să urce și să coboare scările și s-ar putea să obosească mai ușor.
- Fără îngrijiri corepunzătoare, afecțiunile dentare pot deveni o problemă destul de serioasă. Depunerile de tartru, gingivita și stomatita, netratate, vor lăsa câinele senior fără dinți. Problemele dentare pot cauza dureri foarte mari, care îl vor împiedica să mănânce, animalul va slăbi și nu va avea un aspect prea frumos al blănii.
- Afecțiunile renale, hepatice sau cardiace pot fi cauze ale slăbirii câinelui senior.
- Datorită încetinirii ritmului de viață și a sedentarismului, câinii seniori sunt mai predispuși să devină obezi.
Ce poți face pentru ca patrupedul să aibă viața mai frumoasă
Câinele tău are nevoie de vizite anuale la veterinar, chiar dacă totul pare să fie în regulă. Pentru că multe boli se pot „ascunde” și să nu se exprime clinic, dar analizele de sânge pot înregistra modificări înainte ca blănosul tău să arate că este bolnav.
Oferă-i suplimente speciale pentru seniori!
- Glucozamină, condroitină și MSM (Metilsulfonilmetan), acid hialuronic și colagen. Apărătorii articulațiilor câinilor noștri! Primele trei ingrediente sunt cele mai importante. Pentru că va fi dificil să găsești un singur supliment care să le conțină pe toate cinci, s-ar putea să fii nevoit să cauți combinația perfectă pentru câinele tău. Cel mai bine este să te sfătuiești cu medicul veterinar.
- Probiotice - studiile au demonstrat că pot reduce inflamația în întregul organism, inclusiv în articulații.
- Ulei de pește (somon) - acesta poate fi inclus la orice vârstă în alimentația câinilor, ingredientele „minune” fiind acizii grași nesaturați Omega-3 și Omega-6. Reduc inflamația și au efecte benefice asupra articulațiilor, sistemului nervos și cardiovascular.
- Ulei de CBD - pentru pacienții cu dureri cronice, osteoartrită, pentru stimularea apetului, inflamație sau cancer.
Fii atent la greutatea animalului!
Întreabă medicul veterinar care este intervalul ideal de greutate al câinelui tău și asigură-te că îl menții.