Decalogul stăpânilor de câini periculoşi (dar frumoşi)

Decalogul stăpânilor de câini periculoşi (dar frumoşi)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi legea în România nu menţionează clar rasele cunoscute a avea un comportament agresiv, legislaţiile din alte ţări (de exemplu, Anglia) nominalizează  rase precum pit-bull-ul, Mastiff-ul japonez, Rottweiler-ul, Dog-ul Argentinian şi Mastiff-ul brazilian *

După cum ştiţi deja, la începutul lunii trecute, articolul 11 al Ordonanţei de Urgenţă 55 din 2002, care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru proprietarii câinilor, în cazul în care patrupedele atacă sau provoacă moartea altor persoane, a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională a României.

Totuşi, oamenii legii aduc în atenţia deţinătorilor sau proprietarilor de câini periculoşi sau agresivii câteva recomandări:

1. Când alegeţi un câine pentru o anumită utilitate, trebuie să fiţi bine informat asupra aptitudinilor câinelui pe care îl doriţi. Este util să îl cumpăraţi după ce consultaţi Asociaţia Chinologică, în vederea recomandării unui exemplar care să fie conform dorinţelor familiei, şi care să se încadreze în standardul rasei.

2. Odată cumpărat câinele dorit, trebuie să acordaţi o atenţie deosebită vaccinurilor de care animalul are nevoie, în vederea prevenirii unor boli infecţioase, şi pentru a proteja atât sănătatea câinelui, cât şi a dumneavoastră.

3. Indiferent de modul de întreţinere, locul de odihnă destinat câinelui trebuie să fie ales de aşa manieră încât să evite, pe cât posibil, contactul direct cu gardul dinspre stradă sau cu poarta, deoarece îl menţine într-o stare permanentă de nervozitate, existând riscul să muşte pe oricine intră în raza lui de acţiune.

4. Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Zonală şi să inscripţioneze, în mod vizibil, la intrarea în apartament ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „CÂINE PERICULOS”, pe o plăcuţă având dimensiunile de 15/25 centimetri.

5. Este interzisă antrenarea câinilor în vederea dezvoltării agresivităţii cu scopul de a participa la lupte sau alte activităţi ce ar pune în pericol viaţa şi integritatea corporală a unor persoane sau animale.

6. Dresajul şi antrenamentul câinilor se pot realiza numai în centre special amenajate, stabilite prin hotărâri de către consiliile comunale, orăşeneşti, municipale.

7. Plimbarea câinilor periculoşi sau agresivi este permisă numai dacă aceştia poartă botniţă, sunt ţinuţi în lesă sau ham, şi numai în locuri special amenajate.

8. Cei care scot aceste animale la plimbare trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

9. Deţinătorilor sau proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi le recomandăm să îşi înregistreze animalele la Asociaţia Chinologică Zonală, să îi sterilizeze şi să depună la sediul Poliţiei în a cărei rază se află imobilul unde este ţinut câinele, documentaţia menţionată în OUG 55/2002.

10. Fiecare câine va avea un carnet de sănătate unde vor fi înscrise vaccinările efectuate, iar în cazul câinilor periculoşi prevăzuţi la art. 1 lit. a), din OUG 55/2002, sterilizarea acestora va fi confirmată în acest document de către medicul veterinar care a făcut intervenţia.

Citit 2097 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.