4,966 milioane de lei este valoarea totală a amenzilor pe care comisarii gălățeni ai Protecției Consumatorilor le-au aplicat, în total, pe durata anului 2024. În plus, sesizările consumatorilor gălățeni s-au soldat cu despăgubiri ce au depășit jumătate de milion de lei. Majoritatea produselor neconforme descoperite proveneau din China și Turcia.
Conform bilanțului prezentat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Galați în cadrul ultimei ședințe a Colegiului prefectural, instituția a efectuat, în cursul anului trecut, 1.378 de acțiuni de control, finalizate cu tot atâtea procese verbale de constatare-contravenţie, prelevare de probe pentru analiză sau de distrugere produse. Comisarii au aplicat 1.028 de avertismente și 1.370 de amenzi, în valoare totală de 4.966.300 lei, din care s-a încasat circa o treime: 1.712. 950 lei. S-au soluționat 2.746 de sesizări și reclamații primite din partea consumatorilor și s-au acordat despăgubiri în valoare de 519.455 lei.
„Cu ocazia acțiunilor de control efectuate, au fost depistate produse neconforme în valoare totală de 1.180.727 lei, majoritatea cu proveniență extracomunitară, respectiv China si Turcia. Pentru verificarea încadrării produselor în parametrii de securitate impuși și declarați, au fost prelevate probe din 18 produse, 16 dintre acestea fiind declarate neconforme în urma analizelor de laborator. 15 dintre probele neconforme au fost prelevate din produse textile, cum ar fi șosete, fețe de pernă, băști de damă, bluze etc”, se arată în bilanțul CJPC Galați.
În consecință, produse valorând 974.055 lei au fost oprite temporar de la comercializare, iar produse cu o valoare totală de 206.672 lei au fost retrase definitiv de pe piață. S-a mai decis, de asemenea, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate pentru 30 de operatori economici cu activități în servicii de alimentație publica, piscine, spălătorii auto, săli de fitness etc. În cazul a 41 de operatori economici s-au emis decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.
Cele mai multe reclamații, în domeniul de prestări servicii
Controalele comisarilor gălățeni ai Protecției Consumatorilor au vizat domeniile produselor alimentare și nealimentare și de prestări servicii. Cele 2.746 de reclamații soluționate anul trecut au avut ca „țintă” prestările de servicii (72%), produsele nealimentare (20%), produsele alimentare (5%) și serviciile și produsele financiare (3%).
În funcție de modul de soluționare, aproape jumătate dintre reclamațiile primite s-au dovedit întemeiate și amiabile (1.193 la număr), iar 74 au fost neîntemeiate. Au mai fost reclamații nesoluționabile (357), redirecționate (595) și clasate (527).
„Procentul reclamațiilor închise ca redirecționate, clasate și nesoluționabile rămâne în continuare mare, motivat în primul rând de modul electronic de preluare a reclamațiilor pe platforma ANPC, unde unii petenți nu atașează documente de achiziție a produselor și serviciilor reclamate. De asemenea, până în luna noiembrie, conform unui Ordin al președintelui ANPC, fiecare județ a preluat o parte dintre reclamațiile înregistrate la București, Galațiului revenindu-i reclamațiile depuse împotriva unui operator de telefonie mobilă. Așa se explică numărul mare de redirecționări, precum și de reclamații pe prestări servicii”, se precizează în bilanțul CJPC Galați.
Demn de menționat este că s-au efectuat și controale voluntare cerute de operatorii economici prin accesarea butonului de control voluntar de pe site-ul ANPC. Controlul voluntar este practic o consultanță oferită de ANPC operatorilor economici cu activitatea pe teritoriul României.