Depozitul de deșeuri și Stația de sortare de la Valea Mărului sunt funcționale începând de joi, 10 aprilie 2025, marcând un pas important în transformarea gestionării deșeurilor din județul Galați.
Valoarea totală a investițiilor din cadrul acestui proiect se ridică la 503.579.235 lei, din care 84.733.008 lei au fost alocați pentru cele două obiective de la Valea Mărului.
"Trebuie să uităm de termenul 'groapă de gunoi'. Depozitul de deșeuri de la Valea Mărului va fi prevăzut cu cele mai avansate sisteme de protecție a mediului, de monitorizare și verificare. Mai mult, există și componenta reprezentată de Stația de sortare, care va contribui la un mediu mai curat și mai sigur pentru gălățeni", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Un beneficiu important este că autospecialele cu deșeuri din județul Galați nu vor mai fi nevoite să meargă până la depozitul de la Roșiești (județul Vaslui), cum s-a întâmplat în ultimii ani, după închiderea vechii gropi de gunoi de la Rateș (Tecuci), investiție care s-a realizat tot de către Consiliul Județean Galaţi.
Tehnologie de ultimă generație pentru protecția mediului
Noul depozit, cu o suprafață de 15 hectare și o capacitate de 1.000.000 metri cubi, va deservi întregul județ Galați pentru următorii 30 de ani. Acesta este proiectat să primească diverse tipuri de deșeuri, de la cele municipale la cele din construcții și demolări.
Pentru a minimiza impactul asupra mediului, depozitul dispune de un sistem de etanșare performant, ce include straturi de argilă compactată, geomembrană și geotextil. De asemenea, este prevăzut cu un sistem de captare și ardere controlată a gazelor de depozit.
Reciclare eficientă pentru un viitor durabil
Stația de sortare de la Valea Mărului, cu o capacitate de 18.000 tone/an, va prelucra deșeurile din întregul județ (cu excepția municipiului Galați). Aceasta este dotată cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv benzi de sortare automatizate și presă de balotare.
Procesul de sortare include mai multe etape, de la recepția și stocarea temporară a deșeurilor, până la sortarea propriu-zisă și depozitarea baloților formați din materialele reciclabile.