Medicii atrag atenția că sezonul căpușelor a început, iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat deja la unitățile de primiri urgențe pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv, conform celor relatate de site-ul Hotnews.ro.
Sezonul căpușelor a început mult mai devreme, cu cel puțin o lună decât în mod normal, pe fondul încălzirii vremii, iar la jumătatea lunii februarie mulți pacienți se prezentaseră deja la camerele de gardă ale spitalelor.
Ce faci dacă te mușcă o căpușă
Medicul infecționist Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balș din București, a declarat, pentru Hotnews.ro, că este foarte important să depistăm căpușa imediat, astfel că, mai ales în cazul copiilor, este bine să îi verificăm cu atenție de fiecare dată când se întorc din parc sau de la locul de joacă.
”În primul rând, trebuie să identificăm cât putem de repede căpușa și, mai ales pentru copii, partea de observare, când vin din parc, de la locul de joacă, este foarte importantă. Pot fi în orice zonă, inclusiv pe scalp sau între degete și trebuie să fim atenți. În al doilea rând, trebuie scoase imediat, iar dacă nu ne descurcăm trebuie să mergem la cel mai apropiat cabinet medical să ne ajute să scoatem căpușa în întregime. Tot acolo vom primi și o profilaxie cu antibiotic, în așa fel încât riscul să fie cât mai mic pentru dezvoltarea complicațiilor”, a explicat medicul, conform sursei citate.
Adrian Marinescu ne sfătuiește ca, în astfel de situații, să ne păstrăm calmul, deoarece nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase. Doar cinci la sută dintre cei care fac borelioză (boala Lyme) ajung la forme grave.
Nu fugiți la spital
Medicul recomandă să evităm să aglomerăm camerele de gardă ale spitalelor pentru mușcăturile de căpușă, dar să mergem totuși la medic, dacă nu reușim să o scoatem. ”Nu este recomandat să mergem la camera de gardă pentru o căpușă. Este indicat să mergem la primul cabinet medical, putem să o scoatem și acasă, dacă avem o anumită dexteritate. Eu cred că a ajunge pentru o căpușă la camera de gardă, mai ales că acolo sunt urgențe, timp de așteptare, risc pentru boli transmisibile, nu e recomandat. Dar este foarte adevărat că oamenii merg în locul cel mai apropiat și poate este un moment din zi când nu găsesc un cabinet liber. Sfatul meu ar fi să încerce să nu aglomereze camerele de gardă”, mai spune medicul.
Cum scoateți căpușa acasă
Mica vietate poate fi extrasă simplu. Purtând mănuși, se prinde căpușa cu o pensetă curată, cât mai aproape de piele pentru a-i îndepărta capul și părțile bucale.
„Dacă rămân unele bucăți, nu încerca să le îndepărtezi, deoarece corpul le va expulza în mod natural. Trage căpușa direct în afară ușor și constant fără să răsucești. Apoi, curăță și protejează zona, folosind apă caldă și săpun delicat, iar pe zona mușcăturii aplică alcool pentru a preveni infecția. Nu folosi niciodată vaselină, chibrit aprins, gaz, acetonă, petrol sau amoniac pentru a omorî sau a îndepărta căpușa rămasă sub piele”, ne sfătuiesc medicii.
Boli care pot fi transmise prin mușcătura de căpușă
Printre cele mai cunoscute boli transmise de căpușă se numără:
- Boala Lyme;
- Babesioza (frecvent la animale, foarte rar la om);
- Anaplasmoza;
- Encefalita de căpușă;
- Ehrlichioza;
- Boala cu virus Powassan;
- Boala Borrelia miyamotoi;
- Boala Borrelia mayonii;
- Febra hemoragică de Crimeea-Congo.
Boala Lyme, cea mai comună și cunoscută complicație a mușcăturii de căpușă, este o infecție rară, determinată de Borellia burgdorferi, un microorganism transmis prin intermediul acestor insecte. Așadar, nu căpușa în sine și nici toate căpușele nu cauzează boala, ci doar cele care care sunt purtătoare ale acestei bacterii.
Stadiul I: apare după 7-10 zile de la mușcătura de căpușă și se caracterizează prin roșeață la nivelul pielii, care devine treptat o pată mare roșie cu zona centrală decolorată și diametrul cuprins între 5 şi 30 cm. Simptomele specifice acestui stadiu se aseamănă cu cele din gripă: stare generală alterată, slăbiciune, febră, dureri musculare, dureri articulare, frisoane și dureri de cap.
Stadiul II: apare la câteva săptămâni până la un an de la infecția inițială și se caracterizează prin: erupții pe piele localizate pe mai multe zone ale corpului, de dimensiuni mici, manifestări neurologice ca meningita, manifestări cardiace cu inflamația mușchiului inimii (miocardită) și inflamația articulațiilor (artită).
Stadiul III: este boala cronică cu artrită Lyme la nivelul articulațiilor mari (șold, genunchi), acrodermatită cronică atrofică (afecțiune în care pielea de la nivelul membrelor inferioare devine subțire, strălucitoare și colorată albăstrui), afectarea sistemului nervos central cu parestezii (amorțire) periferice, tulburări de somn și dispoziție.
(articol realizat din surse online)