Cantina Seminarului Teologic din Galaţi - O investiţie care s-a înecat la mal
Foto: Foto: M. Stanciu

Cantina Seminarului Teologic din Galaţi - O investiţie care s-a înecat la mal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Cantina în care s-au băgat deja 2.300.000 de lei nu poate fi inaugurată pentru că i s-au retras fondurile pentru dotare.

Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” este în mari pregătiri pentru Sărbătoarea Apostolului şi pe lângă activităţile duhovniceşti, cultural educative şi de caritate, instituţia are de rezolvat şi probleme administrative. În mai puţin de o săptămână trebuie să pună la punct noua clădire ce adăposteşte bucătăria şi şase săli de clasă din care două vor fi ateliere. Actuala clădire a Seminarului Teologic gălăţean are peste o sută de ani, fiind dată în folosinţă în 1908, an în care a fost înfiinţată instituţia. Este restaurată, însă locul nu mai corespunde noilor cerinţe, având în vedere că aici funcţionează şi clase de patrimoniu, respectiv, pictură de icoană bizantină şi restaurare. Activităţi care necesită spaţiu. Nici bucătăria nu este ceea ce ar trebui să fie într-o astfel de instituţie, de aceea, proiectul, pornit cu trei ani în urmă, - de ridicare a unei clădiri noi - a venit ca o mănuşă pentru necesităţile instituţiei de învăţământ. „Iniţial, investiţia a pornit cu fonduri de la Banca Mondială, din iniţiativa Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când încă era Mitropolit al Moldovei. Astfel, în anul 2009, au fost alocaţi 1.700.000 de la Banca Mondială, pentru ca în anul următor, Inspectoratul Şcolar Judeţean să aloce 300.000 lei pentru continuarea proiectului”, ne-a spus părintele profesor Costel Bulgaru, directorul Serminarului Teologic din Galaţi.

În anul 2011, Consiliul Local şi Primăria Galaţi şi-au propus să pună umărul la finalizarea acestei lucrări. În fond, instituţia de învăţământ gălăţean este una de elită, iar elevii de aici sunt nelipsiţi de la marile manifestări de peste an. „Potrivit bugetului comunicat de Administraţia publică locală, la începutul lui 2011, am primit o alocaţie bugetară de 400.000 lei. Cu aceşti bani am fi acoperit o minimă dotare a cantinei, pentru a putea deschide noua bucătărie, cea veche fiind depăşită şi cu veselă mai mult din tablă, care nu este tocmai sănătoasă. Numai că ne-am trezit că ni s-au retras 100.000 de lei, fapt care amână finalizarea lucrării”, a subliniat părintele director Costel Bulgaru.

Cu doar o săptămână înaintea „Sărbătorilor Andreiene-2011”, în linii mari, lucrările la noua bucătărie a Seminarului Teologic din Galaţi ar mai necesita o investiţie de maximum 100.000 lei, o nimica toată în comparaţie cu cei 2.300.000 lei, cât costă întreaga investiţie.  

„Ca să putem pune bucătăria în funcţiune e nevoie de o marniţă (o oală mare), o tiganie basculantă, plus hota. Toate acestea ar costa 60.000 lei, deşi normal ar fi să putem pune în funcţiune şi o linie de autoservire care ar mai ridica puţin costurile. Cu cei 100.000 lei, care ne-au fost retraşi, am fi putut face aceste lucruri...”

Nu ştim ce logică au abordat aleşii noştri, dar noi întrebăm:  de ce trebuie amânată punerea în funcţiune a noii investiţii de 2.300.000 lei, pentru o sumă modică de aproximativ 100. 000 lei?  Seminarul Teologic din Galaţi este casă şi masă pentru 200 de elevi şi adeseori este partener în multe proiecte sociale...

Citit 1165 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2011 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.