Tradiţie străveche la Galaţi - Crucea de gheaţă de la Bobotează
Foto: Foto: Sorin Pană

Tradiţie străveche la Galaţi - Crucea de gheaţă de la Bobotează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

An de an, ortodocşii gălăţeni continuă o tradiţie pe care moşii şi strămoşii noştri au încetăţenit-o la Dunărea de Jos - modelarea crucii de gheaţă pentru Sărbătoarea de Bobotează. Lipsa gerului care să facă pietrele să crape şi apa să îngheţe este suplinită de ani buni de laboratoarele de fabricat gheaţă ale SC „Galmopan” SA Galaţi care continuă străvechea tradiţie. Şi în 2012 Primăria şi Protoieria Galaţi au cerut realizarea a două cruci de gheaţă. „În 1983, când am venit la Galmopan, am preluat această tradiţie care a fost respectată şi pe vremea regimului ateist”, ne-a spus ing. Mihaela Nejneru, şefa Departamentului asigurarea calităţii din cadrul SC Galmopan.

Congelatoare în lipsa gerului

De unde vine străvechea şi frumoasa tradiţie de Bobotează? Prin acest gest, creştinul român se pune în acord şi în armonie cu întreaga creaţie a lui Dumnezeu. „Pe vremuri, când Dunărea era îngheţată, oamenii locului tăiau crucea din gheaţa care se forma pe Dunăre, pe râurile sau pârâurile cu care se învecinau, astfel aducând recunoştinţă şi închinare lui Dumnezeu, prin cinstirea Sfintei Cruci. Pentru că - în ultimii ani - gerul Bobotezei nu prea îşi mai face simţită prezenţa în perioada premergătoare sărbătorii Botezului Domnului, s-a apelat la această soluţie de a confecţiona crucea de gheaţă într-o fabrică...”

Modelatorii gheţii

Pentru sărbătoarea care se apropie, modelatorii de la Galmopan au pregătit două cruci de gheaţă. Care este „formula”? Desigur, nu se foloseşte decât material natural, apa care ţinută la minus 20 de grade Celsius se congelează... „Practic, pentru fiecare cruce am folosit un cadru de metal în care am pus progresiv aproximativ 50 de litri de apă”, ne-a spus George Tudorache, modelator la „Galmopan”.

Fiecare cruce are o înălţime de 1,50 metri şi o lăţime de 0.80 centimetri. Ele vor fi aşezate în cadrul natural al Bisericii „Precista”, pe 6 ianuarie, când prăznuim Botezul Domnului; una va fi în curtea Bisericii şi după ce va fi sfinţită va aştepta creştinii la închinare, ca să-i sfinţească. Cealaltă va fi aşezată la kilometrul zero, în vecinătatea „Precistei”, şi va însoţi soborul la slujba de sfinţire a apei Dunării.

Citit 3197 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2012 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.