Galaţiul are nevoie de mai mulţi asistenţi comunitari
Foto: Vasile Caburgan

Galaţiul are nevoie de mai mulţi asistenţi comunitari
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Normele stabilite la înfiinţarea serviciului menţionează un asistent medical comunitar la circa 500 de persoane * Galaţiul dispune de maxim un asistent la circa 14.500 de locuitori * „Ca serviciul să angajeze o persoană, trebuie să aştepte să plece alte şapte”, precizează dr. Costinela Georgescu

Serviciul de Asistenţă Medicală al Municipiului Galaţi are nevoie de mai mult personal, dat fiind faptul că sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească cei 20 de asistenţi comunitari şi cei trei mediatori rromi sunt destul de numeroase. Şefa Serviciului, dr. Costinela Georgescu, ne spune că s-a investit deja în specializarea personalului şi în dotarea serviciului şi că atât asistenţii cât şi mediatorii îşi fac meseria cu dedicaţie. Dificultăţi sunt, datorită numărului mic de angajaţi care se confruntă cu un volum foarte mare de muncă.

Câţi asistenţi comunitari ne mai trebuie?

Pe de o parte, potrivit fişelor de post, cei 20 de asistenţi medicali comunitari trebuie să soluţioneze problemele medico-sociale ale celor aflaţi în nevoie: nou-născuţi, sugari, gravide, lehuze, bolnavi cronici, bolnavi în stadii terminale care necesită taratamente paleative, vârstnici, persoane care trăiesc sub pragul sărăciei şi au o educaţie precară sau suferă de diverse dizabilităţi şi sunt lăsate la marginea societăţii. Cum o inventariere precisă a celor care au nevoie de ajutor nu este tocmai uşor de făcut, asistenţii intervin la solicitare sau în cazuri pe care le sesizează, în urma monitorizării. În normativul propus de dr. Georgescu la organizarea serviciului era menţionat faptul că un singur asistent comunitar ar trebui să deservească nevoile a circa 500 de persoane. În acest moment, avem unul pentru aproximativ 14.500 de gălăţeni. Dacă ar fi să se ţină cont ne normativul propus iniţial, Galaţiul ar trebui să avem aproximativ 580 de asistenţi medicali comunitari. În concluzie,  serviciul are un deficit de 560 de angajaţi.

“Am făcut demersuri la toate autorităţile naţionale implicate pentru a debloca mai multe posturi, dar încă nu am primit răspuns. În condiţiile blocării posturilor, ar trebui să aşteptăm să plece şapte oameni ca să putem angaja unul nou.  Dacă nu se schimbă cadrul legislativ, riscăm să avem tot mai puţin personal”, declară dr. Georgescu.

Cum apelăm la asistenţii comunitari?

Şeful Serviciului de Asistenţă Medicală al Municipiului Galaţi, dr. Costinela Georgescu, ne-a declarat că gălăţenii pot apela oricând la ajutorul asistenţilor comunitari. „Vorbim aici despre asistenţi medicali cu experienţă, care se pot implica în activităţi de îngrijire la domiciliu sau administrarea de tratament medical, recomandat de medic. Trebuie să menţionăm şi faptul că ajutorul oferit de asistenţii noştri este gratuit”, precizează medicul citat.

Tot ce trebuie să faceţi pentru a cere ajutorul asistenţilor comuni este să telefonaţi la numărul 0374022911. Personalul Serviciului de Asistenţă Medicală al Municipiului Galaţi va prelua solicitarea dumneavoastră şi vă va contacta în cel mai scurt timp posibil.

Citit 3876 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2012 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.