Atenţie, medicamente contrafăcute!

Atenţie, medicamente contrafăcute!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Un pericol global”

În anul 2004, o tânără de 22 de ani din Argentina a murit de insuficienţă hepatică după ce i s-a administrat un preparat medicamentos pe bază de fier. Un an mai târziu, acelaşi produs a provocat moartea unei alte persoane.

”Medicamentul” respectiv era un fals, care conţinea ingrediente toxice. Tot un fals era şi documentaţia privind conţinutul şi modul de fabricaţie al respectivului  ”medicament”. Erau primele consecinţe tragice ale unui nou fenomen: contrabanda cu medicamente falsificate.

„Falsificarea medicamentelor ia proporţii din ce în ce mai mari în întreaga lume şi reprezintă un pericol global”, avertizează Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) apreciază că falsurile reprezintă în jur de şase la sută din medicamentele care circulă pe piaţa mondială, dar, în ţările în curs de dezvoltare, cantitatea de medicamente falsificate atinge chiar şi 30 la sută din totalul desfacerilor pe piaţă.

Cele mai multe dintre falsuri imită în special medicamentele folosite împotriva unor boli larg răspândite în ţările în curs de dezvoltare: malaria şi SIDA. În Europa, conform unui studiu realizat între anii 2000-2005, 170 de produse medicamentoase s-au dovedit a fi falsificate.

Comisia Europeana a catalogat tendinţa de amplificare a fenomenului drept ”extrem de dramatică” după ce în anul 2006, au fost descoperite 2,5 milioane de cazuri de contrafacere a unor produse medicamentoase. În 2005 fuseseră cu puţin peste 500 de mii.

Ce este un medicament fals?

Este considerat fals orice medicament preparat în mod diferit faţă de tehnologia aprobată prin omologarea produsului original. Dacă într-un medicament există prea puţină substanţă activă, acesta poate fi la fel de nociv ca unul care conţine anumite substanţe în cantităţi prea mari.

De asemenea, este un fals medicamentul care conţine alte substanţe decât cele prevăzute în reţeta originală sau care nu conţine niciun fel de substanţă activă. În acest din urmă caz, bolnavii nu doar că au fost păcăliţi, cumpărând o substanţă nefolositoare, dar tratamentul cu un astfel de medicament poate întârzia vindecarea şi chiar poate pune în pericol viaţa bolnavilor.

Atenţie la medicamentele ieftine vândute pe internet!

Mai mult de jumătate dintre medicamentele propuse spre vânzare on-line sunt false! Cumpărătorii se lasă tentaţi de preţul mai mic şi de posibilitatea obţinerii anumitor medicamente fără cuvenita prescripţie medicală.

Afacerea cu medicamente falsificate procurate prin internet a luat o amploare înspăimântătoare în Germania şi din acest motiv guvernul şi industria farmaceutică din această ţară avertizează asupra riscurilor enorme pentru sănătatea publică. Potrivit ziarului Berliner Morgenpost, bandele organizate obţin sume uriaşe din vânzarea prin intermediul internetului a substanţelor anabolizante (pentru creşterea masei musculare), a pilulelor de slăbire rapidă sau a celor pentru creşterea potenţei, câştigurile fiind chiar mai mari decât în cazul vânzării drogurilor.

Autorităţile vorbesc chiar despre o problemă cu tendinţă de acutizare, datorată în special invaziei produselor medicamentoase provenite din Asia de Sud, Europa de Est şi Africa de Sud.

„Nu sunt produse în bucătărie”

Un caz notoriu de distribuţie masivă a unui medicament falsificat este cel al heparinei impure, din care mari cantităţi au fost importate din China şi în România. Şi este normal având în vedere că spitalele noastre sunt obligate să achiziţioneze prin licitaţii cele mai ieftine medicamente şi materiale sanitare. Dar nici farmaciştii nu sunt scutiţi de riscul de a desface, fără să ştie, medicamente contrafăcute.

Potrivit OMS, fiecare al zecelea medicament care se vinde în farmaciile din Europa (şi nu doar în cea de Est !) este contrafăcut şi, în cel mai bun caz, nu are niciun efect asupra persoanei căreia îi sunt administrate. „Aceste pastile false nu sunt produse de cineva în bucătărie. Sunt fabricate la scară industrială de firme mari din domeniu, firme care fabrică şi medicamente bune” - a declarat doctorul Paul Newton, din cadrul Centrului pentru Medicină Tropicală din cadrul Universităţii Oxford, care susţine că ţara în care sunt produse majoritatea medicamentelor contrafăcute de pe piaţa mondială este China.

Avertisment

Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu este categoric: „Nimeni nu trebuie să cumpere medicamente de pe Internet! Dacă o face, îşi asumă riscuri enorme, fie legate de agravarea bolii netratate corespunzător, fie de efectele secundare grave.

Medicamentele trebuie cumpărate din farmacii, întrucât filiera prin care sunt aprovizionate acestea reduce mult posibilitatea importului şi distribuţiei de produse farmaceutice falsificate”.

Prin urmare, nu vă lăsaţi încântaţi că Viagra din cretă colorată cu cerneală, ambalată la fel ca şi produsul original, este la jumătate de preţ. În cel mai fericit caz vă veţi dezamăgi partenera mai tânără, însă în cel mai nefericit...

Citit 1532 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.