Robe negre şi halate albe

Robe negre şi halate albe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faptul că mai multe cauze, aflate pe rolul justiţiei, reintră în atenţia publică în acest moment nu este datorat numai mediatizării intense a unor întâmplări nefericite, printre care şi una derulată la Galaţi, ci şi coincidenţei. Parchetul a înaintat exact în această perioadă un dosar instanţei, alte dosare au avut în luna ianuarie termen de judecată. 

Cazurile nu sunt necunoscute, ele fiind aduse, la vremea respectivă, la cunoştinţa publicului. Puse, însă, unul lângă celălalt, dau dimensiunea  clară a faptului că, inclusiv atunci când este vorba despre viaţa unui om, se scurg ani de zile până când se dă un verdict.

Departe de noi gândul de a spune cine sunt vinovaţii în cazurile menţionate. Este datoria justiţiei să o facă. Dar atragem atenţia că atât asupra medicilor implicaţi, cât şi asupra celor care au cerut în instanţă să afle adevărul privitor la pierderile suferite, planează ani întregi o cumplită stare de incertitudine. Care viciază relaţiile unui întreg sistem sanitar cu pacienţii.   

Avort mortal

Moartea unei tinere de numai 23 de ani  l-a adus pe doctorul ginecolog gălăţean Dumitru Iuşchievici, în vârstă de 66 de ani, acum pensionar,  în situaţia de a da seama în instanţă pentru  ucidere din culpă. Recent, doctorul Iuşchievici a şi fost trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Faptele incriminate s-au produs în perioada 20 ianuarie-10 februarie 2005, când doctorul Iuşchievici Dumitru era şeful secţiei Obstetrică Ginecologie la Spitalul „Buna Vestire” din Galaţi.  În rechizitoriul ce însoţeşte dosarul cauzei în instanţă scrie negru pe alb că, „în calitatea pe care o avea, în perioada amintită, a  efectuat mai multe intervenţii chirurgicale asupra numitei Lefter Garofiţa, internată cu diagnosticul de , aceasta fiind externată a doua zi după efectuarea chiuretajului, deşi prezenta stare febrilă, iar în urma unor complicaţii septice a decedat la data de 5 iulie 2005, stabilindu-se că între erorile de conduită şi tehnică medicală-chirurgicală pe parcursul celor două internări la Spitalul Galaţi şi decesul femeii există o legătură directă de cauzalitate…”

Avort spontan, chiuretaje, moarte…

Internată în ziua de 20 ianuarie 2005, „la indicaţia doctorului Iuşchievici a fost instituit tratamentul antispastic, dar pe data de 23 ianuarie 2005, L.G. a avortat spontan un făt mort, de sex masculin…”. A urmat o intervenţie chirurgicală (chiuretaj) şi tratament cu antibiotice. Dar după intervenţie, pacienta a avut în continuare febră. Cu toate acestea a fost externată, starea la externare, aşa cum reiese din rechizitoriu, nefiind consemnată în fişa de observaţie.

„A fost externată la insistenţele acesteia şi ale soţului ei, atrăgându-i-se atenţia asupra posibilelor complicaţii şi recomandându-i-se un anumit tratament. De asemenea, doctorul a precizat că i-a atras atenţia pacientei să vină la spital în cazul în care ar fi prezentat anumite simptome”.

Ulterior, starea de sănătate s-a deteriorat fiind reinternată la data de 31 ianuarie 2005 la acelaşi spital. A fost supusă unui tratament (nu mai intrăm în detalii), apoi i s-a făcut un nou chiuretaj. La data de 4 februarie acelaşi doctor a intervenit chirurgical, efectuând o operaţie de „histerectomie totală cu aneectomie stângă”.

Dar pacienta avea în continuare febră. În această situaţie, adică a prezenţei unui „sindrom febril bizar” potrivit propriilor declaraţii, doctorul Iuşchievici a considerat „că problema eradicării focarului septic a fost rezolvată şi a dispus internarea pacientei la Spitalul de Boli Infecţioase nr.3.” Aici a urmat o altă serie de tratamente asupra cărora nu  mai insistăm. A fost internată ulterior (28 martie 2005) la Spitalul „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi unde, la data de 28 martie 2005, a suferit o intervenţie chirurgicală (laparatomie exploratorie) după care a fost trimisă la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti.

Aici s-a constatat că pacienta prezenta „abces paravertebral L5, Avort L5 septic cu metastaze septice multiple cerebrale, paravertebrale L4-L5” şi a fost internată la Spitalul Clinic Colentina.

În ziua de 4 mai 2005 se intervine chirurgical şi se dispune reinternarea la „Matei Balş”. Evoluţia este nefavorabilă, iar pacienta este transferată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti-Neurochirurgie II cu diagnosticul „hidrocefalie internă după septicemie prin avort septic cu determinări cerebrale şi vertebrale; abces paravertebral L4-L5 stâng operat”.

În noaptea de 5 iulie 2005, femeia a decedat din cauza „stării septice prelungite, complicată cu insuficienţă funcţională multiplă de organe şi sisteme, consecinţa unui avort spontan incomplet produs la data de 23 ianuarie 2005 în mediu intraspitalicesc…”

Necropsia IML - incriminatoare

În urmă morţii tinerei în vârstă de 23 de ani s-a întocmit un raport medico-legal de necropsie la Institutul de Medicină Legală Bucureşti (IML) Bucureşti, avizat de Comisia de Avizare şi Control de pe lângă institutul amintit. Esenţa acestuia este reţinută în rechizitoriu: „între erorile de tehnică şi conduită medico-chirurgicală constatate pe parcursul celor două internări ale numitei Lefter Garofiţa în Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Buna Vestire” Galaţi şi cauza  medicală a morţii sus-numitei există o legătură de cauzalitate directă, evoluţia nefavorabilă spre deces favorizată fiind de celelalte deficienţe în acordarea asistenţei medicale constatate pe parcursul internărilor succesive în spitalele din Galaţi”.

Doctorul Iuşchievici Dumitru nu a recunoscut săvârşirea faptei, declarând că a acţionat în mod corect şi ştiinţific.

În cauza respectivă au mai fost audiate alte nouă persoane între care şi asistentele medicale care şi-au desfăşurat activitatea în perioada 20 ianuarie-10 februarie 2005 la Spitalul „Buna Vestire” din Galaţi.

Soţul tinerei femei decedate a declarat că se constituie parte civilă în proces pentru suma de 8.000 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de spitalizare şi înmormântare ale soţiei sale.

Citit 1962 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.