Fabrica de proiecte, invenţii şi medalii

Fabrica de proiecte, invenţii şi medalii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Facultatea de Mecanică de la Universitatea „Dunărea de Jos” este un adevărat izvor de specialişti. Munca de creaţie, cercetare, inovare este transmisă cu sfinţenie din generaţie în generaţie, astfel că nu doar cadrele didactice cu experienţă se pot lăuda cu reuşite la acest capitol. Şi, ce este mai important, de fiecare dată când stai de vorbă cu cercetători de la „Mecanică”, afli că în spatele fiecăruia stă o întreagă echipă. Este valabil atât pentru cei tineri, cât şi pentru cei cu o viaţă în spate dedicată muncii lor.

Un proiect unicat în lume

Profesor dr. Lorena Deleanu face parte din noua generaţie de cercetători de la Facultatea de Mecanică. Vorbeşte cu multă pasiune despre munca pe care o desfăşoară şi are grijă să spună mereu că fără sprijinul colegilor nu ar fi reuşit.

A inventat şi construit, în cadrul Laboratorului „LubriTEST” un aparat foarte complicat. Cu cuvinte uzuale, este vorba despre o instalaţie care verifică potenţialul de aprindere a unui fluid industrial în contact cu diverse suprafeţe fierbinţi.

Care este utilizarea practică a invenţiei? „În zonele periculoase din industria minieră, a sticlăriei sau metalurgică, există o directivă europeană care impune ca utilizatorii să aibă un certificat în care să spună dacă un anumit fluid industrial se aprinde sau nu se aprinde la o anumită temperatură. Adică să se ştie cu ce se lucrează, ca să se minimalizeze riscul”, ne explică prof. dr. Lorena Deleanu. Deşi

„Laboratorul de testare a fluidelor tehnice” - LubriTEST nu funcţionează de multă vreme, deja există clienţi, agenţi economici din ţară, care doresc să li se testeze produsele la Galaţi. „Un test durează cam o zi. Noi încălzim suprafaţa la temperaturi din ce în ce mai mari şi aflăm astfel când se aprinde un ulei industrial în contact cu aceste suprafeţe”, mai spune Lorena Deleanu.

Instalaţia, care a costat peste 130.000 de lei, a fost realizată în parteneriat cu Institutul de Cercetări şi Tehnologii în Construcţia de Maşini, o contribuţie foarte importantă având-o ing. Dragoş Buzoianu, iar softul necesar a fost oferit de Dolsat SA, prin bunăvoinţa profesorului Tom Savu. Invenţia a primit deja medalia de bronz la ediţia a XII-a a Salonului Internaţional de Invenţii şi Tehnologii - INVENTIKA, Bucureşti 2008.

Laboratorul LubriTEST a fost creat printr-un grant CEEX în valoare totală de 800.000 de lei, aici desfăşurându-şi activitatea patru specialişti gălăţeni: prof. dr. Minodora Rîpă (şef laborator), conf. dr. Sorin Ciortan, conf. Dr. Constantin Spânu, bineînţeles alături de prof. dr. Lorena Deleanu.

Seniorii cercetării

Doi dintre cei mai apreciaţi specialişti ai Universităţii „Dunărea de Jos” activează în cadrul Facultăţii de Mecanică. Este vorba despre prof. dr. Alexandru Epureanu şi prof. dr. Nicolae Oancea. Deşi ajunşi la o vârstă onorabilă, cei doi au mai multă energie decât multe cadre didactice tinere. Iar experienţa adunată în toţi aceşti ani de muncă le conferă un statut aparte în rândul cercetătorilor gălăţeni. Dovadă că privesc activitatea lor cu multă seriozitate stau distincţiile primite în anul 2008.

„Avem nu mai puţin de 14 invenţii realizate în cadrul programului de cercetare CEEX 22, la care a participat întreaga Catedră TCM. Acestea se referă la sisteme de fabricaţie reconfigurabile destinate unor produse performante care sunt personalizate”, spune directorul proiectului, Alexandru Epureanu.

La rândul său, profesorul Oancea conduce şi el un proiect, care se referă la „o problematică de cercetare asupra sculelor care generează suprafeţe complexe”, după cum ne explică dumnealui. Proiecte de acest gen sunt, însă, la ordinea zilei în cadrul Catedrei TCM, iar o enumerare a tuturor acestora ar necesita un spaţiu mult mai amplu. Aşa că ne vom referi la distincţiile primite pe parcursul anului 2008.

La Conferinţa Internaţională jubiliară de inventică, INVENTICA 2008, desfăşurată la Universitatea „A.I. Cuza” Iaşi, profesorul Nicolae Oancea, alături de întreg colectivul Catedrei TCM, a primit medalia de aur. „Au fost câteva sute de participanţi, atât din ţară, cât şi din străinătate”, spune Nicolae Oancea, referindu-se la „concurenţă”. Nici colegul său, Alexandru Epureanu nu a „scăpat” nepremiat la acest eveniment. „Am primit o diplomă de excelenţă în calitate de coordonator al unui proiect pe care l-am derulat împreună cu o serie de colegi de-ai mei de la Universitatea Tehnică din Iaşi. Sunt nişte reuşite, pentru că reprezintă invenţii rezultate din proiectele de cercetare pe care le avem în derulare”, precizează profesorul Epureanu.

Dincolo de modestia care îi caracterizează pe aceşti oameni, trebuie remarcat faptul că, în acest moment, Facultatea de Mecanică din Galaţi este una dintre cele mai importante instituţii de profil din ţară. „E limpede că în competiţiile naţionale pentru finanţarea proiectelor de cercetare, catedra noastră şi Facultatea de Mecanică în general înregistrează rezultate foarte bune. Opinia mea e că, după diverşi indicatori, suntem lideri în acest moment”, conchide profesorul Alexandru Epureanu.

Explicaţii foto:

1 – Echipa LubriTEST, în timpul unuia dintre experimente

2 – Profesorii Alexandru Epureanu şi Nicolae Oancea, doi cercetători de top ai „Mecancii”

Citit 2177 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.