Statul a uitat de pensiile din grupa specială

Statul a uitat de pensiile din grupa specială
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Una dintre nemulţumirile majore ale pensionarilor e aceea că, în 2010, când statul a mărit pensiile celor din grupele I şi a II-a de muncă, a uitat pur şi simplu de cei din grupele speciale. Astfel s-a ajuns ca aceşti pensionari, care în mod logic ar fi trebuit să aibă pensiile cele mai mari, să aibă venituri mai mici decât cei din grupa I.

Preşedintele Alianţei Pensionarilor, Vasile Panţuş ne-a spus că a depus în repetate rânduri sesizări şi memorii pe această temă la Ministerul Muncii. Mai mult decât atât, cei de la minister au recunoscut că au dreptate, că a fost o scăpare a legii şi au promis că lucrurile vor fi reglate. Iată că au trecut doi ani şi nu s-a întâmplat nimic.

„La grupa specială care reprezintă grupa celor care au muncit în condiţiile cele mai grele, pensia este mai mică cu două, trei sau chiar patru milioane (sute de lei, n.red.) decât a celor de la grupa I. Diferenţele sunt destul de mari şi este nedrept. Patru milioane, în plus sau în minus înseamnă foarte mult pentru un pensionar. Oamenii care au lucrat în condiţii speciale au avut sănătatea pusă în pericol mai mult decât cei din grupa I. În momentul de faţă, cei care au lucrat în grupa specială au ajuns să aibă pe perioada de timp a grupei speciale o pensie aproape egală cu cei care se încadrează la grupa II de muncă”, a mai declarat preşedintele Alianţei Pensionarilor, Vasile Panţuş.

CJP Galaţi aplică legea

„Faţă de sesizările vârstnicilor de la Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere facem precizarea că Legea 263 din 2010, privind sistemul unic de pensii - intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011 - a mărit pensiile celor care au ieşit la pensie anterior datei de 1 aprilie 2001. Astfel, cei care au grupa I de pensionare au primit o majorare de 50 la sută pentru perioada în care au desfăşurat activităţi clasificate la grupa întâi de muncă, iar cei care sunt încadraţi la grupa a II-a de pensionare beneficiază de o mărire a pensiei de 25 la sută pentru perioada aferentă grupei a II-a de muncă”, ne-a precizat Ana Denis Aramă, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

Cum s-a ajuns ca unii dintre foştii cocsari, de exemplu, profesie încadrată la grupa specială de muncă - să aibă astăzi o pensie cu 28 la sută mai mică decât colegii care au lucrat la grupa întâi de lucru? Interlocutoarea noastră a precizat că discrepanţele dintre beneficiarii Legii 263/2010 şi pensionarii încadraţi la categoria specială de pensionare trebuie discutate de la persoană la persoană, fiindcă între criteriile de calcul al pensiei nu intră doar vechimea, ci şi salariul avut de acea persoană cât a lucrat, numărul anilor în care a lucrat în condiţii speciale, vechimea în muncă la categoria specială... „Discrepanţele vin şi din faptul că minerii, aviatorii din Aviaţia Civilă, cocsarii, oţelarii, cei care au lucrat în domeniul nuclear, sticlărie, artiştii nu au beneficiat de prevederile Legii 263 din 2010, fiindcă acestora li s-a calculat pensia după un alt act normativ. În general, persoanele care au beneficiat de condiţii speciale de pensionare nu au beneficiat de prevederile Legii 263 din 2010”, a precizat Ana Denis Aramă.

Interlocutoarea noastră acceptă ideea că discrepanţa poate fi o scăpare a Legiuitorului, dar în calitatea pe care o are nu poate să facă altceva decât să aplice legea, până la noi modificări. Din surse pe care nu le divulgăm, am înţeles că pe masa de lucru a Ministerului de resort ar exista nişte propuneri de îndreptare a acestui derapaj privind evaluarea pensiilor celor care au lucrat în condiţii speciale, deosebit de grele. Dar până când vor reuşi guvernanţii să îndrepte această scăpare de care se fac doar ei vinovaţi va mai curge destulă apă pe Dunăre.

Citit 6488 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2012 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.