Preţurile medicamentelor compensate, mai mari de la 1 februarie cu până la 20 la sută

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţurile medicamentelor compensate a crescut de la 1 februarie cu 10% pentru produsele străine şi 20% pentru cele româneşti, adică între 50 de bani şi 50 de lei, potrivit recalculării preţurilor la un curs valutar de patru lei pentru un euro.

Ministrul Sănătăţii a publicat, în 1 februarie, Ordinul privind noile preţuri la medicamente compensate. Potrivit ordinului, acestea vor fi calculate în funcţie de un curs valutar de patru lei pentru un euro, atât pentru medicamentele româneşti, cât şi pentru cele din import.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Distribuitorilor Internaţionali de Medicamente, reajustarea preţurilor în funcţie de noul curs valutar reprezintă o creştere cu 10% pentru medicamentele din import şi cu 20% pentru cele româneşti.

Recalcularea preţului vizează aproximativ 5.000 de medicamente, dar pacienţii vor simţi aceste creşteri pentru aproape 1.000 de produse compensate 50 şi 90%.

Alte produse sunt incluse în programele naţionale şi sunt compensate sută la sută, iar majorările de preţ sunt suportate de către buget.

Majorările de preţ sunt între 50 de bani şi 50 de lei. Creşterile vizează aproape toată gama de medicamente, antiinflamatorii, pentru tensiune, colesterol şi cele pentru tratament psihic.

Încă de duminică, după apariţia ordinului ministrului Sănătăţii, farmaciştii au început recalcularea preţurilor, dar luni, la ora transmiterii acestei ştiri, erau încă multe medicamente la care farmaciştii nu au apucat să facă modificările respective.

Calcularea preţului la medicamente se face de la 1 februarie de la un curs de 3,32 lei pentru un euro în cazul produsele româneşi şi 3,63 lei pentru cele de import, la patru lei.

Citit 1056 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.