„Cutremure” produse de şoferi

„Cutremure” produse de şoferi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Între sediul Poliţiei de Frontieră şi Hanul de la Răscruce, prin localitate deci, şoseaua judeţeană e în pantă. De-o parte şi de cealaltă a sa, case. Din maşină n-ai cum să-ţi dai seama că acestea au de suferit din cauza trepidaţiilor produse de „actorii” grei din circulaţia rutieră. Privilegiul de a locui la stradă începe să fie scump plătit.

În multe case, oameni care în fiecare zi au parte de clipe când li se pare că le fuge pământul de sub picioare. Autovehiculele de mare tonaj le zgâlţâie gospodăriile ca la cutremure. Încărcaţi până la refuz, cu 50-60 de tone de materiale de construcţie fiecare, mastodonţii de Galaţi, pe roţi, au transformat câteva locuinţe în jucăriile lor.

În 2007, din cauza „nebuniei” de pe şosea, fisurându-se grav, beciul din gospodăria lui Oprea Buruiană a trebuit să fie astupat. Acum, în 2009, încheieturile de la casa aceluiaşi om au fisuri ce-ţi sar imediat în ochi. Ca să mascheze, Ruxandra Buruiană (78 de ani) a lipit peste ele, pe lungimea şi pe înaltul pereţilor, baghete albe, de polistiren.

Alături, în vecini, la Ghyla Worfi, altă „bucurie” – un plafon dintr-o cameră a căzut din cauza aceloraşi maşini, ce amintesc, prin greutatea lor, de tancurile ruseşti, iar prin viteza de coborâre dinspre Galaţi, de poligoanele pentru testarea furiei motoarelor.

La primărie, situaţia este cunoscută. Dar ce-ar putea face primarul Alexandru Dinu, concret, în trafic, pentru disciplinarea vitezomanilor? Ori să-i determine pe şoferi să refuze să plece în curse când încărcătura depăşeşte nivelul maxim admis de normative?

Unii ar dori ca la intrarea în Folteşti, la Han, să se instaleze cântar pentru autovehiculele cu gabarit mare, în vederea perceperii de taxe pentru tonele ce depăşesc greutatea prevăzută de lege. Ca om cu amândouă picioarele pe pământ, primarul Dinu optează pentru ceva mai simplu, şi anume, montarea câtorva perechi de dispozitive cu „ţâţe” mari, care să te oblige să urci şi să cobori prin Folteşti, pe o distanţă de câţiva kilometri, cu viteze înjumătăţite faţă de cele de azi.

Explicaţie foto: Ruxandra Buruiană, bătrână terorizată de "undele de şoc" ale traficului auto greu: "Când se clatină şoseaua, prima dată mă gândesc la cutremur"...

Citit 1664 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.