Joia Mare - între tradiţie şi rânduială

Joia Mare - între tradiţie şi rânduială
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

„Până acum un an în urmă, în Joia Mare se făceau pomeniri pentru cei trecuţi la cele veşnice. Am înţeles că nu se mai fac aceste pomeniri, de aceea, vă rugăm să ne spuneţi ce recomandă Biserica în această privinţă?”, ne întreabă Carmen Prisecaru din Galaţi.

„Într-adevăr, până nu demult, în Joia Mare erau pomeniţi cei plecaţi în lumea de dincolo, potrivit unei tradiţii locale. Rânduiala liturgică însă prevede ca în Joia Mare atenţia noastră să se îndrepte către pătimirile Mântuitorului şi cinstirea Lui”, ne-a spus pr. Eugen Buruiană, protopop de Galaţi.

În Joia Mare, Domnul a fost vândut de Iuda pe treizeci de arginţi; a pătimit, a fost Răstignit pe Cruce şi, de aceea, toate gesturile noastre converg către preaslăvirea Mântuitorului.

"După rânduiala Bisericii, în dimineaţa din Joia Mare săvârşim Sfânta Liturghie, moment în care este scos din prescută Sfântul Agneţ, în concret, o părticică de prescură, care se foloseşte peste an la împărtăşirea bolnavilor. În seara din Joia Mare, suntem invitaţi să parcurgem Denia celor 12 evanghelii şi scoaterea la închinare a Crucii Mântuitorului”, a adăugat interlocutorul.

Citit 1246 ori Ultima modificare Luni, 09 Aprilie 2012 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.