Legea punguliţa şi făraşul, nerespectată

Legea punguliţa şi făraşul, nerespectată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Toţi gălăţenii cu care am vorbit spun că sunt deranjaţi de mizeria patrupedelor cu stăpân şi că nu au văzut până acum nicio persoană dotată cu făraş şi punguliţă, instrumentele necesare în timpul plimbării, aşa cum prevede o hotărâre CL. Poliţia locală susţine că  amenzile sunt destul de puţine pentru că  e greu să prindă câinii exact în momentul în care produc murdăria.

"Pentru reclamaţii trebuie cameră ascunsă”

„Nu am văzut nici un stăpân cu punguliţa şi făraşul în mână. Se plimbă zilnic cu ei prin parcuri, dimineaţa, să îşi facă nevoile. Îmi mai atenţionam vecinii şi le spuneam că ar trebui să se simtă să respecte legea. Pentru câinii comunitari nu avem soluţii, dar măcar pentru cei cu stăpân să se facă ceva”, ne spun, supăraţi, soţii Pompiliu.

Mircea spune că în scara blocului său sunt doi proprietari de câini care nu se ocupă de ceea ce lasă animalele în urmă: „Pentru a-mi reclama vecinii am nevoie de dovezi: camere de filmat, fotografii sau martori. E mai dificil. Mai degrabă ar trebui educaţi posesorii de animale. Legea există, dar este aplicată? Eu găsesc mizerie şi pe treptele scării blocului”, ne explica Mircea.

Mizeria lăsată de câini este strânsă de angajaţii societăţii edilitare gospodărie urbană care spun că găsesc zilnic, în iarbă, fecale de câini: „E jale! Văd cum le dau drumul în parc să îşi facă nevoile în iarbă. Noi strângem, că nu avem ce să facem. Ne este greu: dăm cu sapa, să nu punem mâna”, ne spune Pachiţa Mârza.

Amenzi mici, dovezi puţine

Pentru a vedea cine ia măsuri împotriva posesorilor de animale care nu strâng după ce aceştia îşi fac nevoile în spaţiile publice, am vorbit cu Nicoleta Manole, purtătoarea de cuvânt a Primăriei care ne-a explicat că Hotărârea Consiliului Local 79/2002, articolul VIII se adresează posesorilor de animale de companie: „Există această prevedere care obligă persoanele care însoţesc animalele de casă pe domeniul public să strângă dejecţiile rezultate. Deocamdată, noi nu am primit reclamaţii, pentru că nu este treaba noastră. Amenzile sunt aplicate de către reprezentanţii Poliţiei”, a explicat Nicoleta Manole.

Cristian Gâscă, şeful Poliţiei Locale ne-a spus că amenzile se încadrează între 40 şi 50 de lei, care trebuie plătite în 48 de ore. „Am mai aplicat amenzi în acest sens. Cei mai mulţi sunt surprinşi de către agenţii noştri. În cazul în care primim astfel de reclamaţii, e mai dificil: câinele trebuie surprins asupra faptului. În caz contrar, stăpânul poate spune că fecalele aparţin altui animal”, explică Cristian Gâscă.

Citit 1504 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2012 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.