Căpuşele ne pot îmbolnăvi grav - Nu vă trataţi acasă!

Căpuşele ne pot îmbolnăvi grav - Nu vă trataţi acasă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă vremea n-a prea ţinut cu cei care au avut, de Paşti, poftă de ieşit la grătar, în aer liber, gălăţeni care să sfideze vreme rea au mai fost. Din păcate, expunerea la iarbă verde a adus şi primele probleme de sezon. Asistenţii de la Urgenţe i-au acordat ajutor primului gălăţean care a venit, în acest an, la spital după ce s-a ales cu o căpuşă fixată în zona axilară dreaptă. Bărbatul şi-a dat seama că e periculos să încerce de unul singur să scape de insectă, aşa că a cerut ajutor. În fiecare an, zeci de pacienţi ajung la Urgenţe pentru îndepărtarea căpuşelor cu care s-au ales prin păduri sau chiar parcuri.

Riscuri mari îşi asumă gălăţenii care preferă să nu vină la medic şi consideră infectarea cu căpuşe o problemă minoră, pe care o pot trata acasă. Medicii de la Urgenţe spun că pentru a evita îmbolnăvirile ulterioare, insecta trebuie îndepărtată în totalitate, fapt pentru care personalul medical foloseşte la extragerea parazitului o pensetă curbă, cu vârful bont. În cazul în care o parte a căpuşei nu este îndepărtată corect, pacientul poate dezvolta simptome ca: greaţă, dureri de cap, febră şi vărsături sau chiar afecţiuni grave, cum ar fi boala Lyme şi Erlichioza.

Există persoane care sunt alergice la căpuşe, astfel că pot apărea şi iritaţiile locale ale pielii. În cazuri foarte rare, pacientul poate chiar intra în şoc anafilactic.

Citit 1974 ori Ultima modificare Luni, 16 Aprilie 2012 12:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.