Obţinerea cărţii de identitate poate deveni un coşmar!
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Obţinerea cărţii de identitate poate deveni un coşmar!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Banala carte de identitate nu este uşor de obţinut dacă nu depui la dosar zeci de documente pentru care, uneori, trebuie să alergi săptămâni în şir * Actele care dovedesc legitimitatea domiciliului sunt cele care ridică cel mai adesea probleme şi provoacă nemulţumiri la ghişeele de la Evidenţa Populaţiei *

Aglomeraţie, cozi uriaşe, sute de oameni care aşteaptă zilnic la ghişeele Biroului de Evidenţă a Populaţiei pentru a-şi face sau, după caz, pentru a-şi preschimba cartea de identitate. Deoarece este vorba despre un act de bază, care atestă identitatea, domiciliul şi cetăţenia unei persoane, demersurile ar trebui să fie simple, însă hăţişurile legale şi mai ales birocraţia nu permit ca eliberarea documentului să fie făcută, în multe dintre cazuri, prea uşor.

Două săptâmâni au devenit o lună
Din momentul în care funcţionarul de la ghişeu constată valabilitatea actelor depuse pentru cartea de identitate, solicitantul nu ar trebui să aştepte mai mult de două săptâmâni până primeşte actul. În practică nu e întotdeauna aşa şi dovadă a acestui fapt stă cazul unui gălăţean, în vârstă de 59 de ani, care de mai bine de o lună de zile se chinuie să-şi scoată un buletin.

Florin Olaru a mers la Evidenţa Populaţiei pe 6 aprilie, data la care îi expira fosta carte de identitate şi a depus actele pentru obţinerea unui nou document. După ore de stat la coadă, a ajuns să predea dosarul funcţionarului. "Mi-a primit actele, a spus că sunt în regulă. A trebuit apoi să vin cu socrul meu, care are 86 de ani şi este bolnav, pentru că eu locuiesc în casa lui şi a trebuit, conform legii, să declare acest lucru. Menţionez că am depus toate actele, de spaţiu, de acordare a numărului poştal, tot. După câteva zile, la alt ghişeu mi-au dat actele înapoi, spunând că nu sunt complete. Două săptâmâni m-au pus pe drumuri, pentru ca într-un final să îmi spună că trebuie să scot de la Primărie un document care să ateste schimbarea denumirii străzii pe care locuiesc de 35 de ani, din Aleea 7 în strada Zambilelor", ne-a povestit gălăţeanul.

Omul, care este foarte bolnav şi care îşi găsise totuşi un loc de muncă cu care să îşi completeze pensia, nu s-a putut angaja tocmai din cauză că nu avea buletin valabil. A adresat în urmă cu două săptămâni o cerere către Primărie prin care să-i fie eliberat documentul cerut. Nu prea înţelege de ce trebuie să fie supus la atâtea drumuri şi ore de stat în picioare la cozi, mai ales că, susţine el, vechea carte de identitate şi-a scos-o fără această hârtie, la fel ca soţia şi socrul său.

"Nu pricep de ce atunci s-a putut, iar acum, nu. Strada se cheama Zambilelor dinainte să îmi fi scos cealaltă carte de identitate. Măcar să îmi fi spus de la început ce nu e în regulă şi ce trebuie să fac!", completează Florin Olaru.

Asta-i legea
Situaţia descrisă mai sus nu este singulară, în sensul că săptămânal se prezintă la ghişeele de la Evidenţa Populaţiei persoane cărora, dintr-un motiv sau altul, li se constată nereguli la actele de domiciliu. În consecinţă, primirea şi respectiv eliberarea documentului solicitat se poate prelungi de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcţie de cât de dificilă este obţinerea actelor necesare.

"Sunt frecvente astfel de cazuri, avem cel puţin unul pe săptămână. Cel puţin cei care îşi au domiciliul în case nou construite, indiferent de forma de dobândire a locuinţei, trebuie să ştie şi să aibă la dosar actul pe teren, autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism, dispoziţia de atribuire a numărului poştal şi procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrării. Cei care nu au astfel de acte sunt îndrumaţi să le obţină, ceea ce poate duce la întârzieri", explică Florin Tofan, şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi.

Citit 8799 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 20:10

14 comentarii

 • postat de Simona
  Luni, 14 Mai 2012 22:43
  Buna,

  Am incercat sa gasesc si eu pe site-ul cu evidenta populatiei Gl cat dureaza oficial sa se elibereze un ID si daca exista si regim de urgenta, insa nu am gasit nimic relevant..daca cineva ma poate ajuta?Mersi frumos!
  Toate cele bune!
  0
  0
  Raportează
 • postat de galateanul
  Vineri, 11 Mai 2012 14:30
  Imi este rusine k sunt roman...numai la noi in tara se fac acte in luni de zile,aprobari la fel...de asta nu suntem vazuti bn oriunde ne ducem si mai spunem k suntem destepti,dak am fi am face ceva si in cazurile astea...intr o tara civilizata nu se intampla asta...dak am ajuns pt un buletin amarat sa stam cate 2 luni cum e cazul batranului chiar si cazul altora mie SILA DE GUVERN.
  In fine,asta este viata trb sa acceptam viata de roman si aprenta pe care o avem knd mergem in alte tari.
  0
  1
  Raportează
 • postat de marinell
  Vineri, 11 Mai 2012 09:59
  Eu mi-am facut o noua carte de identitate,in mai putin de 5 minute.Probabil dura si mai putin,dar atat timp i-a trebuit masinii sa-l imprime.Dar,ca si alti colegi care au postat.....asta s-a intamplat intr-o tara europeana !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de TUDOR
  Joi, 10 Mai 2012 20:45
  Pai si Seful Evidentei populatiei este promovat PREFECTUL JUDETULUI?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Val
  Joi, 10 Mai 2012 20:45
  N-o fi pacat sa chinuiti o tara intreaga cu porcariile voastre??In alte tari nu-ti ia mai mult de 10 min la un ghiseu pt inlocuirea unui act de identitate!!
  Cred ca ar fi cazul sa-l contactati pe Ion Cetateanul care a postat un comentariu foarte inteligent! Are idei minunate si de-ar exista macar 20 ca el in tara aia, s-ar schimba probabil cate ceva...
  Salvati-va oameni buni! Mi-e atat de mila de cei dragi care au ramas pe acolo..:(
  0
  0
  Raportează
 • postat de nikolay 10 05 2012
  Joi, 10 Mai 2012 11:59
  Nea Mardare,chiar crezi ca asemenea specimene de oameni ,nu pot fi inlocuiti? dar nu numai Mrst.Tofan ar fi cazul sa fie mai activ cu noi contribuabilii, ci si acei trepadusi care sint total depasiti de situatie,care nu cunosc ce acte trebuie depuse pentru eliberarea c.i. Odata cu schimbarea capului de sus,cred ca este posibil si inlocuirea acestora si timisi in diverse circiumi sa-si bea linistiti alcolul favorit,din banii lor,nu sa incurce lumea pe banii nostrii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nerantula
  Joi, 10 Mai 2012 10:17
  deci,sa inteleg,ca in toata tara,e la fel.eu sunt din braila si la fel se intampla
  0
  0
  Raportează
 • postat de domnul -domn
  Joi, 10 Mai 2012 10:17
  am bineficiat si eu de acest serviciu ,este super,sa nu ajungeti acolo , ,,,,,,,,,,,,,,,
  0
  0
  Raportează
 • postat de domnul -domn
  Joi, 10 Mai 2012 10:15
  am bineficiat si eu de acest serviciu ,este super,sa nu ajungeti acolo , ,,,,,,,,,,,,,,,
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vasile Mardare
  Joi, 10 Mai 2012 09:29
  Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar cred ca nu ati nimerit-o incercand sa-l puneti pe domnul Tofan sa modernizeze sistemul. Nu ca n-ar putea dar alcoolul bata-l vina ni-i da pace.Si distinsa dumnealui secretara sau ceo mai fi nu are frica de nimic atata vreme cat sotul ii lucreaza la Inspectoratul Judetean de Politie. Astia chiar nu pot fi controlati . Incercati numai si o sa vedeti ca tot la ei ajungeti . Asa ca .... ciocu mic ! ca daca se supara o sa ramaneti fara buletin pe veci .
  0
  0
  Raportează
 • postat de iulyan
  Joi, 10 Mai 2012 09:13
  Am stat ieri 6 ore la rand sa depun actele pentru eliberarea CI. Rusineeeeeeeeeeeee!
  0
  0
  Raportează
 • postat de iulyan
  Joi, 10 Mai 2012 09:12
  Am stat ieri 6 ore la rand sa depun actele pentru eliberarea CI. Rusineeeeeeeeeeeee!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 10 Mai 2012 05:36
  Tony ai dreptate. In alte tari ,acest document lipseste total ,este inlocuit de permisul de conducere iar daca exista se poate obtine utilizand partial sau total internetul. Ce simplu ar fi daca, functionarul cu tresele ascunse(demilitarizarea s-a facut pentru a chiori UE) ar apasa o tasta si ar vedea, in sistemul informatic al primariei, care sunt strazile cu denumiri schimbate. Daca vrea hartie la dosar sa tipareasca pagina respectiva si sa o puna ,nu sa plimbe inutil oamenii pe drumuri.Auzi inalt nivel de birocratie , ce scriati ca trebuie pentru locuinta nou construita? Act propietate teren , Cetificat de urbanism ,Autorizatie de construire ,Proces verbal de receptie si punere in functiune ? De ce nu si documentatia tehnica , buletine incercari si analiza betoane , procese verbale inspectii ,faze determinante ,lucrari ascunse , adica toata cartea constructiei ? De ce nu si adeverinta de la parohie ca a fost sfintita si act de propietate loc de veci...?De ce sa fie simplu cand poate fi complicat , cetatenii pe drumuri ,bani cheltuiti pe copii ,in loc de apasarea aceleiasi taste si aflat ,din sistemul informatic ,daca locuinta-cladirea a este inscrisa la fisc ,inscriere care se face pe baza Procesului verbal de receptie si punere in functiune,document care nu este posibilo fara celelate ?Da ,se dovedeste ca au dreptate cei care spun ca sistemul administrativ trebuie reformat din radacini ( eliminati total aia care nu stiu sau nu vor sa utilizeze sistemul informatic) .Ar mai fi necesare si ceva schimbari legislative ,de exemplu intarirea rolului declaratiilor pe propia raspundere ,concomitent cu inasprirea descurajatoare a amenzilor si a altor sanctiuni ,date pentru fals in declaratii . Acelasi sistem informatic ,bineinteles pus la punct , poate fi utilizat in verificarea declaratiilor si abia la dovedirea falsului chemat individul sa justifice ...sau sa plateasca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tony
  Joi, 10 Mai 2012 00:05
  Mi-am luat permisul si I.D.-ul In 50 de minute..cu tot cu traseu .etc.absolut tot. Pe bune va zic...
  Dar ..nuu nuuu nu in Romania ...
  In parania aia nici sa scuipi nu se mai merita..
  Vai de zilisoarele voastre ...pe care le meritati din plin.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.