Gălăţenii nu cumpără „fructe de aur”!

Gălăţenii nu cumpără „fructe de aur”!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Caisele şi cireşele sunt exponate de muzeu pentru cei mai mulţi dintre gălăţeni, care nu îşi permit să cheltuiască 17 lei pentru un kilogram de fructe

Nu e cazul să vă treziţi cu noaptea-n cap şi să vă grăbiţi până în Piaţa Centrală ca să vă cumpăraţi fructe! Le veţi găsi tot acolo şi săptămâna viitoare, dacă judecăm după preţul pe care îl cer pieţarii pentru kilogramul de cireşe, de vişine sau de struguri. Cei mai mulţi gălăţeni trec pe lângă tarabe, admiră fructele aranjate în lăzi, înghit în sec şi merg mai departe. Prea puţini îşi permit să dea câteva zeci de lei pentru o poftă de moment. Ieri, la orele prânzului, un kilogram de caise se dădea cu nu mai puţin de 17 lei şi cel puţin în cele câteva zeci de minute pe care le-am petrecut noi în piaţă, n-am văzut nici un gălăţean care să cumpere. Preţul cireşelor începea de la 13 lei şi ajungea până la 17 lei. Trufandale sunt şi strugurii din Spania, al căror preţ ajungea ieri până la 14,99 lei. Căpşuni mai ieftine de 8 lei kilogramul n-am găsit pe nicio tarabă. Ceva mai ieftine, chiar dacă nu tocmai accesibile ca preţ, erau perele, care se dădeau la 6 lei sau 7 lei kilogramul. Pepenii verzi, mari şi lucioşi, ajungeau la 4,5 lei kilogramul, iar cei galbeni se vindeau cu 9 lei. S-au scumpit până şi portocalele care acum costă 5 lei. Chiar şi merele costă cel puţin 4 lei, pe multe dintre tarabe.

„Prea scumpe ca să ni le permitem!”

Câţiva dintre gălăţenii cu care am vorbit, ieri, în Piaţa Centrală, ne-au spus că îşi permit să îşi cumpere cele necesare, dar că de fructele cu preţuri exagerate nu se pot atinge. „Eu nu-mi permit să cumpăr fructe, la asemenea preţ. Până şi merele sunt scumpe, aproape la acelaşi preţ cu bananele. În genere piaţa mi se pare foarte scumpă, iar la banii pe care îi câştigă un pensionar, puterea de cumpărare e mică”, ne spune domnul Tudor, pensionar în vârstă de 65 de ani. „Cu ce să cumpărăm fructe, la asemenea preţuri? Am umblat pe aici vreo jumătate de oră şi am cumpărat nişte ceapă. Preţurile sunt prea mari, iar banii noştri, prea puţin”, este de părere doamna Mihaela, de 68 de ani, pensionară. „Eu îmi permit cât de cât să fac piaţa, în comparaţie cu alţi gălăţeni sărmani. De asta am şi venit la piaţă astăzi, ca să cumpăr ceva de mâncare şi să fac la sfârşit de săptămână nişte pachete pentru oamenii care au mai puţin decât mine. Oricum, îmi permit să cumpăr legume şi fructe la preţuri normale, nu caise sau cireşe de 17 lei”, ne spune doamna Maria, în vârstă de 67 de ani.

Citit 1911 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2012 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.