Călătorii din autobuze au nervi de fier şi răbdare de oţel

Călătorii din autobuze au nervi de fier şi răbdare de oţel
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A fi călător cu autobuzul este mai mult o necesitate decât o plăcere. Dar, în timp ce prin ţările civilizate nu auzi în autobuz nici telefoane, nici muzică la maximum, nici discuţii pe un ton ridicat, la noi lucrurile stau cu totul altfel. Am mers câteva staţii pentru a vedea cum se comportă gălăţeanul în timpul călătoriei şi prin ce trece acesta în drumul spre destinaţie. În acest sens, am ales autobuzele de pe traseele 11 şi 102, ele fiind cele mai aglomerate, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Transurb.
Multe haine dăunează atmosferei
Nu este o noutate faptul că majoritatea călătorilor o reprezintă pensionarii deoarece aceştia au gratuitate. Un lucru ne-a lovit încă de la urcarea în maşină: mulţi dintre vârstnici nu apreciaseră corect temperatura de afară şi se îmbrăcaseră prea gros, iar consecinţele acestei decizii îşi croiau cu succes drum spre nările celor din jur. În acest fel, dându-şi concursul şi căldura din autobuz, mai ales la modelele ale căror geamuri nu se deschid, în anumite zone aerul devine irespirabil.

Pentru un scaun liber, se calcă în picioare
Un alt aspect observat de noi îi priveşte şi de data aceasta pe călătorii mai în vârstă: ei nu aşteaptă să coboare ceilalţi călători, ci urcă în autobuz imediat ce se deschid uşile,  ciocnindu-se unul de altul şi iscând certuri scurte. Situaţia apare aproape la fiecare oprire, iar graba are un scop clar: găsirea unui scaun liber. În spatele pensionarilor grăbiţi, tinerii se amuză de aceste episoade. În ceea ce-i priveşte, vorbitul tare, cu înjurături din plin, discuţiile interminabile la telefonul mobil, chiar îmbrâncitul printre bare reprezintă dovezi clare că le lipsesc cei şapte ani de acasă.
Un lucru ne-am mai frapat, iar pe acesta Transurb îl va verifica, fără îndoială. Cât am călătorit noi, nimeni nu a compostat vreun bilet. Chiar toată lumea să fi avut abonament, fie el gratuit sau nu?!

Citit 4335 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2012 19:52

18 comentarii

 • postat de George
  Marți, 29 Mai 2012 09:40
  @Gica tu ai calatorit vreodata cu un autobuz? Nu prea cred. Esti un cocalar fiu de tgan care merge cu mertzanul lui tatsu.
  @ pensionar. o sa fii tu pensionar cand oi fi eu popa asta daca nu ai deja pensie de handicapat idiot.
  @ kitty: La autobuze controale dese? Serios? Eu am compostat mereu in Transurb bilet dar in 6 ani de cand vin pe la Galati, de cateva ori pe luna, nu am vazut picior de controlor. Mai exista controlori? Ca eu unu nu i-am vazut.
  @ taranul chiar ca esti un taran prost. Autobuzele acelea nu sunrt prevazute cu ferestre sau trape care sa se deschida tocmai pentru ca taranii idioti ca tine sa nu le deschida in timp ce aerul conditionat sau caldura duduie. Faptul ca soferii nu le deschid din economie de carburant tipic marlanie romaneasca e alta poveste.
  @ Simona, De cand nu ai mai calatorit cu autobuzul? De la 15 Septembrie 2011 toti soferii au bilete.
  Ca vatmanii nu au e alta poveste.
  @ Ion, dupa cum am zis, eu cred ca pensionarul nu e decat un mucos de nici 12 ani, cocalar, cu pensie de handicapat. O sa fie el penionar varsdtnic cand oi fi eu popa.
  Daca ar fi un mos fii sigur ca mosii nu au parte de calculatoare.
  @ Nick esti un retardat.
  @ Radu de Galati, Madalina si Catalin, singurii inteligenti si cu studii superioare dupa aici. BRAVO pt comentarii. Restul dupa cum am spus se cunaste ca sunt niste cocalari, dupa vocabularul lor si idioteniile de nick-uri alese.
  0
  0
  Raportează
 • postat de anti putori batrani
  Duminică, 27 Mai 2012 09:02
  nu mai loc de pensionari in acest oras:in autobuze si tramvaie ei ,in parcuri ei,la finante ei,la carciumi ,la butoaie ei,locul baietilor in fata blocului care mai stateau si ei cu cateo fata ghici pe cine vezi seara ?tot pe ei.i_a scos iliescu pe toti la pensie la 50-55 de ani si spun ca au muncit pe vremea lui ceausescu :la o draga olteanu,la un somn la vestiare,sa va fie rusine marlanilor batrani v-a adus combinatul pe toate putorile din moldova in galati!
  0
  0
  Raportează
 • postat de catalin
  Vineri, 25 Mai 2012 18:31
  am citit comentariile dar al lui RADU DE GALATI ma dat pe spate,domnule nu stiu cine esti,nu stiu ce pregatire ai ,dar FELICITARI ai scos un regulament numai bun de urmat de cei din transurb(soferi,sefin de coloana si conducere)pune-l la ei pe site poate poate or invata ceva
  0
  0
  Raportează
 • postat de Madalina
  Vineri, 25 Mai 2012 16:50
  Folosesc mijlocul de transport in comun de aproape 6 ani si am vazut tot felul de incidente posibile si imposibile: de la batai, certuri pana la comentarii urate din partea pensionarilor la adresa tinerilor si invers.
  Nu am nimic impotriva gratuitatii pentru pensionari, dar faptul ca nu constientizeaza ca ar trebui sa evite orele de varf pentru a merge la plimbare mi se pare total nefiresc. Sa nu mai spun ca de multe ori am fost imbrancita de catre pensionari, desi eu sunt o persoana (tanara) care rareori sta pe un scaun in autobuz si incerc pe cat posibil sa nu incurc circulatia.
  Cred ca inainte de a ne judeca pe noi tinerii ar putea sa se gandeasca si la dumnealor, la modul in care actioneaza.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Vineri, 25 Mai 2012 16:15
  La asa calatori, asa conducatori. Directorii de la transurn sunt numiti politic? Cum se face ca sunt tot la fel de incompetenti ? Daca acei directori ar sti ce sa faca, soferii ar fi un exemplu pentru cetateni.
  Regulamentrul soferului de la Transurb trebuie sa cuprinda:
  1. Fiecare sofer ar trebui sa aibe o fotografie de-a lui cu un numar dedesupt, expusa la vedere atunci cand este in cursa.
  2. In fiecare mijloc de transport in comun trebuie expus un numar de telefon unde calatorii pot face reclamatii gratuit din statia de autobuz sau taxiu.
  3. Camere de luat vederi instalate pentru protectia caltorilor si nu asa cum spunea o ametita, ca ar vrea sa-l pazeasca pe sofer cand se scarpina undeva.
  4. Statia de autobuz sa aibe culoar ingradit si autobuzul sa opreasca exact unde trebuie ca oamenii sa se urce si sa astepte la rand.
  5. Soferul are obligatia saspunda de ordinea si curatenia in autobuz si daca nu o face sa fie sanctionat la salar iar la capat de traseu sa fie o persoana care aspira autobuzul dupa fiecare cursa, persoana sa complecteze dupa fiecare curatenie in fisa autobuzului cand a facut ultima curatenie si sa fie confirmata de sofer.
  6. Accesul in autobuz trebuie facut pe usa din dreptul soferului care sa verifice si legalitatea pasagerilor, adica bilete compostate sau permise legale.
  7. Soferul trebuie sa fie autoritatea suprema intr-un mijloc de transport si sa poata refuza transportul unei persoane cu o tinuta neadegvata sau comportament necorespunzator.
  8. Comportarea necorespunzatoare a soferului fata de calatori trebuie verificata de autoritati in urma reclamatiilor pasagerilor.
  9. Incalcarea repetata a obligatiilor unui sofer trebuie sa atraga descalificarea acestuia de-a mai fi angajat in sistemul public.
  10. Orice reclamatie trebuie facuta pe baza de identificare corecta a reclamantului.
  11. Soferul poate opri cursa oricand daca este vre-o problema cu mijlocul de transporta sau calatorii.
  12. Compania de transporturi trebuie sa aibe si o echipa de interventii care poate interveni urgent in caz de nevoi la sesizarea soferului sau a calatorilor.
  Daca macar acest regulament ar fi impus companiilor de transport de Consiliul Local sau Consiliul Judetean atunci nu ar mai fi nevoie de ziaristi sa afirme ca pensioariiiiiiiiiii sunt imputiti sau soferiiiiiiii ghilbani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nick
  Vineri, 25 Mai 2012 13:51
  ION....tu sa n-ajungi pensionar.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 25 Mai 2012 13:32
  PENSIONARULE, tu esti JALNIC. Calatoresti la ore de varf cand ar trebui sa ai bunul simt sa stai acasa sa avem si noi fraierii care mai muncim in orasul asta dreptul la o calatorie civilizata. Va inghesuiti si impingeti de parca ati intarzia la servici, cu igiena stati extrem de prost marea majoritate, intr-un cuvant sunteti insuportabili. Daca nu ar fi gratis v-ati mai face plimbarea de dimineata pe bani publici?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 25 Mai 2012 13:30
  PENSIONARULE, tu esti JALNIC. Calatoresti la ore de varf cand ar trebui sa ai bunul simt sa stai acasa sa avem si noi fraierii care mai muncim in orasul asta dreptul la o calatorie civilizata. Va inghesuiti si impingeti de parca ati intarzia la servici, cu igiena stati extrem de prost marea majoritate, intr-un cuvant sunteti insuportabili. Daca nu ar fi gratis v-ati mai face plimbarea de dimineata pe bani publici?
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 25 Mai 2012 13:26
  Desi este imposibil de crezut, exista pe lumea asta locuri in care oamenii stau la rand ca sa urce in autobuz. Marlania soferilor de pe transportul public in lumea civilizata se rezolva prin instalarea de camere video pe autobuz,pentru ca sa nu se creada ca pe soferul american nu il mananca fundul in timpul serviciului si nu ii trebuie scarpinat.Daca s-ar face lucrul acesta,s-ar rezolva toate problemele generate de ghiogarii de soferi profesionisti pentru ca,repet,afara nu sunt conduse autobuzele de profesori universitari.Ca se bulucesc ca oile,trebuie scris mare pe usa,soferul sa deschida usile intr-o ordine prestabilita si asa mai departe.Nu e vina nimanui ca 3/4 din pensionari provin din randurile muncitorimii socialiste,oamenii nu au nicio vina.Ca de acolo li se trag apucaturile astea,ca si muritul la rand la 4 dimineata desi oficiul respectiv se deschide la 8,etc.Solutii sunt,dar nu are sa le implementeze,doar nu putoarea aia nespalata de genica,la randul ei un echivalent fara al soferului de autobuz.Bahto delo !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Simona
  Vineri, 25 Mai 2012 10:38
  De ce nu se vand in toate autobuzele bilete, avand in vedere ca nu le putem cumpara din toate statiile?
  0
  0
  Raportează
 • postat de taranul
  Vineri, 25 Mai 2012 09:54
  autobuzele si troleibuzele NU sunt prevazute cu ferestre. in special cele care sunt pe liniile foarte lungi ale orasului.
  calatorii NU AU ACCES la trapa din partea de sus a autobuzului.
  soferul nu are obligatia de a verifica, intretine si aerisi autobuzul ?
  de ce nu deschide trapele de aerisire ? pentru ca nu are nici o obligatie in contract ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de taranul
  Vineri, 25 Mai 2012 09:53
  autobuzele si troleibuzele NU sunt prevazute cu ferestre. in special cele care sunt pe liniile foarte lungi ale orasului.
  calatorii NU AU ACCES la trapa din partea de sus a autobuzului.
  soferul nu are obligatia de a verifica, intretine si aerisi autobuzul ?

  de ce nu deschide trapele de aerisire ? pentru ca nu are nici o obligatie in contract ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de kitty
  Vineri, 25 Mai 2012 09:20
  Ma deranjeaza ca pe autobuze sunt o multime de controale la bilete, in vreme ce la maxi-taxi nu sunt de loc, in conditiile in care se stie ca nu se dau bilete decat la cerere. In aceste conditii, pe cand falimentul Transurb ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de un pensionar
  Vineri, 25 Mai 2012 09:19
  esti jalnica ziaristo, daca doar atat ai observat dintro calatorie cu autobuzul fie ea si scurta, tu esti a nimanui , nu ai parinti daca vorbesti asa despre oamenii in varsta, ar trebui sa observi fondul transportului in comun din galati, nu prostiile care le scrii in articol, si te mai si plateste pentru asa ceva, esti total JALNICA, e vai de mama ta, nu stii pe ce lume traiesti
  1
  0
  Raportează
 • postat de gica
  Vineri, 25 Mai 2012 09:15
  Cum de nu a-ti remarcat ,domnule reporter,vechimea si uzajul extrem al autobuzelor 105 si faptul ca aceste autobuze, cu geamuri care nu se deschid,trebuie sa foloseasca permanent climatizarea din dotare.Soferii indolenti si nesimtiti,care conduc cu o mina si maninca seminte cu cealalta sau vorbesc la telefon timp de statii intregi,sint de o mirlanie crasa neridicind nici macar trapele invechite,care din pacate nu se deschid toate fiind stricate din cauza vechimii autobuzelor,luate cu o gramada de bani de municipalitate din vreun cimitir de masini occidental.
  0
  0
  Raportează
 • postat de john
  Vineri, 25 Mai 2012 08:49
  Calatorule....in italia, nu au vrut sa-mi deschida usa din fata, ca sa urc - PE ACEA USA SCRIA COBORARE. Si de 3 ori am incercat, din obisnuinta. Soferul mi-a facut semn cu mana, si m-a asteptat sa urc pe la usa indicata PENTRU URCARE.
  asa ca...parul din ochi mai trebuie curatat, ca prins crengi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un calator fidel
  Vineri, 25 Mai 2012 08:24
  Felicitari celor de la Transurb pentru introducerea autobuzelor liliputane, sunt extraordinare, ne transformam in sardele!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Calatorul
  Vineri, 25 Mai 2012 07:56
  De ce nu spune nimeni de moftul soferilor de pe autobuzele galbene,model vechi, care au umplut geamurile cu atentionari ce avertizeaza calatorii sa coboare numai pe la usile doi si trei.Vezi draga doamne, exista ,,pericol mare,, pentru oameni sa se accidenteze in caz contrar.De fapt e un moft utilizat de soferi sa nu-i traga curentul la oua, mai ales iarna, si oamenii sa se buluceasca din fata in spate pentru a putea cobora.Pe celelalte tipuri de autobuze nu vezi acest fenomen.Conducerea Transurb de ce tolereaza asemenea mitocanii.Treaba asta dureaza de vreo 2 ani, si se da vina pe calatori ca nu stiu sa foloseasca autobuzul.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.